Kuvajtski emir Navaf Al Ahmed al Sabah (na sredini). Foto: EPA
Kuvajtski emir Navaf Al Ahmed al Sabah (na sredini). Foto: EPA

70-letni Džamal Al Sajer je v zadnjih nekaj tednih napisal niz kritično naravnanih tvitov o delno demokratičnem političnem sistemu države, pri čemer je posebej izpostavljal zavrnitev kuvajtske vlade, da bi jo zaslišal parlament.

Med očitki tudi zloraba mobilnega telefona
Al Sajer je bil po besedah njegove družine obtožen, da je "žalil emirja, širil lažne novice, ki bi lahko škodovale ugledu države, in zlorabljal svoj mobilni telefon", navaja Deutsche Welle (DW).

"Vaše veličanstvo (emir) in vaše visočanstvo kronski princ, položaj je postal nevzdržen. Vladi ste dovolili, da krši ustavo, kljubuje parlamentu in volji ljudi," je med drugim zapisal 28. junija na Twitterju.

Glede na poročila so Al Sajerju v ponedeljek zvečer pot prekrižali trije policijski avtomobili. Aktivist je nato končal v priporu, zalivski center za človekove pravice pa je poročal, da so njegov dom sredi noči preiskali varnostni agenti. Njegov nečak in odvetnik Muhanad Al Sajer je v sredo obvestil javnost o dogajanju, s čimer je razjezil poslance, ki poskušajo raziskati domnevno korupcijo. Vlada in notranje ministrstvo aktivistovega pridržanja za zdaj nista komentirala, še navaja DW.

Prepiri med parlamentom in vlado
Kuvajt je edina zalivska država, ki je poimensko izvoljenemu parlamentu podelila pooblastila za glasovanje in zasliševanje ministrov vlade emirja Navafa Al Ahmeda Al Sabaha, čeprav imata emir in vlada, ki jo ta imenuje, še zmeraj zadnjo besedo.

To razmeroma napredno različico zalivske kvazidemokracije skozi desetletja prežemajo pogosta nesoglasja med parlamentom in vlado. Preoblikovanja kabinetov in razpustitev parlamenta zavirajo reforme in ovirajo naložbe v državo, ki se je izpod iraške okupacije osvobodila leta 1991.

Kuvajtski parlament. Foto: EPA
Kuvajtski parlament. Foto: EPA

Nazadnje je parlament skušal zaslišati premierja in člana kraljeve družine Sabaha Al Khalida Al Sabaha zaradi korupcije in še nekaj drugih vprašanj.

Oglasila se je tudi provladna stran
Po aretaciji Al Sajerja so se številne politične, pravne in kulturne osebnosti – nekatere celo s provladnega pola – postavile na njegovo stran. Poslanec opozicije Abdul Aziz Al Sakabi je tvitnil: "Ne bomo privolili v to, da postanemo policijska država, v kateri se kršijo ustavne pravice ... Sledenje vzoru mafije in tolp ter teptanje svoboščin so zločini proti demokraciji in pravni državi."

Še en poslanec opozicije Kaled Al Otaibi pa je dejal, da je "Kuvajt ustavna država". "Tovrstnih represivnih praks, uvoza taktik totalitarnih držav in kulture utišanja ne bomo sprejeli."