Odpira
Odpira "Beyoncejina stolpnica" vrata v svet zvezdniške arhitekture v čisto novem pomenu besede? Foto: Elenberg Fraser
Beyonce: Ghost
Prizor iz videospota, ki je očitno navdahnil arhitekturno ekipo. Foto: YouTube
Čeprav je pod stavbo podpisan Frank Gehry, Čehi nad arhitekturno interpretacijo Freda Astaira in Ginger Rogers niso ravno navdušeni. Foto: Wikipedia

Avstralski arhitekturni biro Elenberg Fraser je dobil zeleno luč za gradnjo 226 metrov visoke stolpnice v Melbournu. Stolpnica Premiere, kot se bo imenovala, bo oblikovana v serijo izboklin in lokov, ki so sicer strukturalno funkcionalni, a obenem tudi pomežik popdivi Beyoncé.

Če ne veste, o čem gre beseda: Ghost je bil singel s pevkinega albuma Beyoncé (2013), na albumu mišljen kot prva polovica pesmi Haunted, a je bil nato zanj posnet samostojen videospot. V njem med drugim vidimo obliko ženskega telesa, zavito v elastično blago, iz katerega se poskuša izviti. To zviranje telesnih delov je zdaj arhitektura prevedla v steklo, jeklo in gomilo luksuznih stanovanj.

Luksuzna stanovanja in hotel
68 nadstropij visoka stolpnica, ki je odobritev za gradnjo dobila v maju, bo stala na zahodnem obrobju poslovne četrti Melbourna. V njej bo 660 stanovanj, pa tudi hotel s 160 sobami. (Nasprotnike gradnje sicer skrbi, da bo "ekscesnost" stavbe zasenčila ležerno in rekreativno namembnost bližnjega Batmanovega parka).

Arhitekti so si pri snovanju podobe stolpnice pomagali s t. i. parametričnim oblikovanjem - to je "arhitektura z računalnikom", s katero oblikujejo kompleksne, unikatne oblike, obenem pa vračunajo logistične in fizikalne omejitve. Oblika stolpnice Premiere namreč upošteva podnebje, veter in specifične omejitve gradbišča. "Projekt je sad poglobljenih raziskav," poudarja biro. "kompleksna forma je v resnici najučinkovitejši način razporeditve mase stavbe, če upoštevamo strukturno disperzijo, frekvenco nihanja in veter."

Zaobljena človeška oblika od nekdaj privlači arhitekte
Projekt financira Skupina Fragnance, last singapurskega nepremičninskega mogotca Koh Vi Menga, vsekakor pa niso prvi, ki so prišli do podobne ideje. Kitajski biro MAD je na obrobju Toronta postavil dva zaobljeni stolpnici, ki sta (neuradno) dobili ime po Marilyn Monroe, češ da "spominjata na njeno ikonično silhueto peščene ure".

Že zdavnaj pred stolpoma Monroe pa je veliki Frank Gehry nekaj podobnega počel v Pragi. Leta 1992, ko izkrivljena steklena pročelja nenavadnih oblik še niso bila vsakdanja pojava, je zgradil "stolpnico Freda in Ginger", ki naj bi nastala po predlogi slavnega para sredi plesnega obrata. Takratni predsednik Vaclav Havel je pridobitev hvalil kot nov kronski dragulj mestne arhitekture, Čehi pa so jo sprejeli malo manj naklonjeno: nekateri so jo primerjali z zmečkano pločevinko kokakole, neki recenzent pa jo je spljuval kot "kalifornijsko grdobo v enem od redkih srednjeevropskih mest, ki ob koncu druge svetovne vojne niso bila zravnana z zemljo".