Če ne bo zapletov, naj bi obnovitvena dela trajala približno 45 dni, kljub sanaciji pa si bo zbirko galerije mogoče ogledati nemoteno, so sporočili iz Moderne galerije. Skupna vrednost sanacije znaša 270.000 evrov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V obnovitvenih delih bodo sanirali streho, parket, okna in stene stavbe. Zaradi nujnega dostopa na streho in v poškodovane predele razstavišča bo pred pročeljem zgradbe otežen dostop, vzpostavljen bo tudi poseben varnostni režim. Transport materiala bo potekal po zunanjih dostopnih poteh in prek gradbenega odra. Dela bodo potekala na način, ki ne bo motil dostopa obiskovalcev skozi glavni vhod zgradbe.

"Nujno je dokončno preprečiti podobne vdore vode"
"Pri prenovi strehe gre za zelo zahteven projekt, ki terja skrbnost. Ker se v Moderni galeriji hranijo občutljive umetnine, so zahteve glede temperature, vlage in drugega zelo stroge, zgradba Edvarda Ravnikarja, ki sodi med spomenike državnega pomena, pa glede konkretne izvedbe ravne strehe ne ustreza več standardom sodobne gradnje. Prepričani smo, da je nujno dokončno preprečiti podobne vdore vode v prihodnje, zato smo projekt prenove strokovno preverili, ob dodatno odkritih težavah dopolnili in v veliki meri pripeljali do izvedbe," je o sanaciji povedal direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič.

Zaradi neurja je septembra lani voda zalila razstavne dvorane Moderne galerije in depoje. Foto: Moderna galerija
Zaradi neurja je septembra lani voda zalila razstavne dvorane Moderne galerije in depoje. Foto: Moderna galerija

Pomočnik direktorja Moderne galerije Robert Simonišek je dejal, da so prostori, kjer bodo potekala dela, ločeni od drugih prostorov, tako da bodo dejavnosti Moderne galerije lahko predvidoma potekale nemoteno naprej in bo kljub intenzivnemu delu javnosti na ogled stalna zbirka.

Ljubljano je prav na večer, ko so v Moderni galeriji septembra lani odpirali razstavo Picasso: črka v risbo, zajelo silovito neurje, zaradi katerega je zalilo dvorane in depoje Moderne galerije. Ogrožena je bila varnost umetnin, voda ni prizanesla niti depojem.

"Odzvati smo se morali hitro, da smo uspešno preprečili nadaljnjo škodo. Program smo deloma prenesli v Muzej sodobne umetnosti Metelkova. Obiskovalci so si razstavo Pisasso: Črka v risbo lahko ogledali v +MSUM, predvsem pa smo temeljito preverili varnost stavbe za ponovno odprtje stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in za vzpostavitev ustreznih začasnih depojev," je lansko dogajanje opisal Vaupotič.