Kiril Serebrenikov na torkovem zaslišanju, ki se zanj ni izšlo spodbudno. Foto: Reuters
Kiril Serebrenikov na torkovem zaslišanju, ki se zanj ni izšlo spodbudno. Foto: Reuters
Kiril Serebrenikov
Sreda na sodišču je minevala v kaotičnem ozračju: številni novinarji in podporniki Serebrenikova, za katere v dvorani ni bilo prostora, so si skušali izboriti sedež na zaslišanju. Foto: Reuters

To je jasen signal pred volitvami. Pokazati hočejo, da te noben elitni status ali svetovna prepoznavnost ne bosta rešila pred interesi represivne države, če se ta država odloči, da te bo pomendrala z obrazom ob tla.

Pisatelj in režiser Viktor Šenderovič
Kiril Serebrenikov
Podporniki Serebrenikova verjamejo, da skušajo oblasti v pripravah na predsedniške volitve - predsednika bodo izbirali v marcu - zastrašiti umetnike oziroma njihovo politično kritiko. Foto: Reuters
Kiril Srebrenikov
Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let za zapahi. Foto: Reuters

Odvetnik Kirila Serebrenikova je skušal v sredo na sodišču doseči, da bi njegova stranka proti varščini sojenje lahko počakala na prostosti. Sodnik je odločil, da obstaja nevarnost, da bi lahko v tem primeru obtoženec skušal vplivati na priče ali uničiti dokaze, zato mu je naložil hišni pripor.

"Pošten človek sem," je pred sodiščem izjavil Serebrenikov, ki zanika vse obtožbe. "Nimam druge domovine, kot je Rusija, in delam v ruski kulturi." Ruski mediji sicer poročajo, da je bilo snemanje filma Serebrenikova Poletje odloženo za nedoločen čas. Za zdaj še ni popolnoma jasno, ali bo za naslednji mesec napovedana premiera predstave Majhne tragedije, ki jo režira v gledališču Gogolj, tudi v resnici prišla na odrske deske.


Sporočilo morebitnim disidentom?

Torkova aretacija avantgardnega umetnika, ki je osumljen, da si je med letoma 2011 in 2014 prilastil 68 milijonov rubljev (skoraj milijon evrov), ki jih je ruska vlada namenila za umetnost, je šokirala rusko kulturno javnost. Mnoge skrbi, da je aretacija znak kratenja umetniške svobode. "Razburjena, jezna in potrta sem," je zbranim novinarjem pred sodiščem povedala Irina Prokorova, vplivna urednica in založnica. "To spominja na žalostne primere iz naše preteklosti. Gre za jasno sporočilo ustvarjalcem in intelektualcem: vidijo lahko, kaj se bo zgodilo vsem, ki se ne pokorijo."

Serebrenikovu obtožnica očita, da je bil del kriminalne skupine, ki je ukradla vladna sredstva. Umetnik odgovarja, da je bil denar uporabljen za predstave: "Za državo, za domovino smo speljali velik in sijajen projekt, ki je zaslovel po vsem svetu in ki je bil izhodišče za številne mlade umetnike."

Sreda na sodišču je minevala v kaotičnem ozračju: številni novinarji in podporniki Serebrenikova, za katere v dvorani ni bilo prostora, so si skušali izboriti sedež na zaslišanju. Kljub temu so dogajanje v notranjosti na trenutke preglasili kriki z ulice - "Sramota!", "Svoboda!" - poroča The Guardian.

Policija je pred sodiščem aretirala več protestnikov, med njimi Margarito Solomonico, ki je na ulico prišla s transparentom. "Globoko spoštujem Kirila Serebrenikova in verjamem, da je poštena oseba," je izjavila, preden so jo odvedli. "Kar se mu dogaja, ni zakonito."

Porokov za varščino ni manjkalo
Serebrenikov je argumentiral, da bi mu sodnik moral določiti varščino, ker je v zadnjih mesecih prostovoljno sodeloval pri policijski preiskavi. 34 uglednih ruskih režiserjev, umetnikov in pevcev, med njimi tudi direktor gledališča Bolšoj, so se ponudili za poroke njegovega plačila. Kljub temu mora Serebrenikov ostati v hišnem priporu do 19. oktobra. Če bo za to pridobil dovoljenje preiskovalcev, se bo lahko udeleževal le vaj v gledališču.

Kiril Serebrenikov (1969) je sicer umetniški direktor priznanega moskovskega gledališča Gogolj Center, režiral pa je tudi predstave priznanega Bolšoj teatra. Njegovi filmi so bili na ogled tudi na osrednjih filmskih festivalih v Cannesu, Benetkah in Locarnu. Že v preteklih letih je imel režiser težave z ruskimi oblastmi, saj je bil zelo kritičen nad naraščajočo cenzuro v umetnosti. Lani je opozoril, da se položaj v državi "vrača k najbolj patetičnim sovjetskim praksam".

Letošnjega maja so preiskovalci zaradi režiserjevega primera že izvedli racijo na njegovem domu in v gledališču Gogolj Center. Pri tem so prekinili gledališke vaje in zasegli telefone igralcev. Racijo so takrat poleg generalnega direktorja Bolšoj teatra Vladimirja Urina obsodili tudi številni priznani umetniki.

Ruski kulturni minister Vladimir Medinski je zdaj režiserjev položaj opisal kot "žalostno" in "obžalovanja vredno", povzema tiskovna agencija Interfax. Izjavil naj bi tudi, da "zagotovo ve, da tukaj ne gre za montirano sojenje".

To je jasen signal pred volitvami. Pokazati hočejo, da te noben elitni status ali svetovna prepoznavnost ne bosta rešila pred interesi represivne države, če se ta država odloči, da te bo pomendrala z obrazom ob tla.

Pisatelj in režiser Viktor Šenderovič