V prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi so odprli spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu, raketnemu inženirju in pionirju vesoljskih poletov slovenskega rodu. Razstava je bila leta 2006 na ogled tudi v Bruslju v prostorih takratnega komisarja Janeza Potočnika in dve leti kasneje v prostorih veleposlaništva v Washingtonu. Foto: KSEVT
V prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi so odprli spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu, raketnemu inženirju in pionirju vesoljskih poletov slovenskega rodu. Razstava je bila leta 2006 na ogled tudi v Bruslju v prostorih takratnega komisarja Janeza Potočnika in dve leti kasneje v prostorih veleposlaništva v Washingtonu. Foto: KSEVT
false
Ruski kozmonavt Jurij Baturin je ob tej priložnosti v imenu Ruske akademija kozmonavtike K.E.Cilkovskega Draganu Živadinovu in Mihi Turšiču podelil častno priznanje za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in za popularizacijo kozmonavtike. Foto: KSEVT
false
Spominsko sobo sta slovesno odprla veleposlanik Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki sta spregovorila o pomembnosti in izjemnosti Potočnikovega dela ter zaslugah Dunje Zupančič, Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, z unikatno kombinacijo raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru KSEVT-a skrbijo za kulturalizacijo vesolja ter poglabljanju spomina na pionirja astronavtike, ki je umrl kmalu po izidu pionirskega dela Problemi vožnje po vesolju. Foto: KSEVT

Spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi sta slovesno odprla veleposlanik Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Slavnostnega odprtja so se udeležili tudi visoki predstavniki Ruske federacije, med njimi ruski kozmonavt Jurij Baturin. Odprtje spominske sobe je sovpadlo tudi s 55. obletnico prvega Gagarinovega poleta v vesolje.
Veleposlanik Šeligo je poudaril, da se po zaslugi Dunje Zupančič, Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, ki z unikatno kombinacijo raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru KSEVT-a skrbijo za kulturalizacijo vesolja, veliko bolje zavedamo, da je Herman Potočnik s svojo znamenito knjigo Problem vožnje po vesolju slovenski narod že leta 1928 vpisal na zemljevid vesoljskih poletov in tehnologij.
Pionir arhitekture in bivanja v vesolju
Delo Hermana Potočnika je izpostavila tudi ministrica Anja Kopač Mrak. Davno pred prvim poletom osvajanjem vesolja je raketni inženir in pionir astronavtike slovenskega rodu sanjal in natančno načrtoval bivanje v vesolju ter tako tlakoval pot razvoju poletov in bivanja v vesolju.
V času, ko še ni bilo ne računalnikov, ne sončnih celic, je Herman Potočnik Noordung načrtoval proizvodnjo električne energije in v pionirskem delu Problem vožnje po vesolju razvil izvirno idejo za geostacionarni satelit in predlagal več rešitev za bivanje človeka v vesolju. Po besedah Tatjane Nikolajeve Želnine, zgodovinarke vesoljskih znanosti in akademikinje ruske akademije znanosti, je Herman Potočnik prvi na svetu načrtoval arhitekturo za vesolje.
Pred leti smo v Vitanju, od koder izhaja Potočnikov rod, odprli Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Preselitev sobe z Noordungovimi idejami in spomini v Moskvo je lep dosežek preseganja mej, je še poudarila ministrica Anja Kopač Mrak.
Živadinov, Turšič in Zupančičeva z velikimi koraki v kulturalizacijo vesolja
Tako ministrica kot veleposlanik sta se zahvalila ustvarjalcem, da ohranjajo spomin na pionirja astronavtike in se bojujejo za njegov prostor. S tem vse nas opominjajo tudi na sanje, ki so, četudi se zdijo nemogoče, mogoče. Če je zmogel Herman Potočnik Noordung, ki je sprva požel čudenje nad načrtovanjem vožnje po vesolju, zmoremo tudi drugi načrtovati, kar se drugim zdi nemogoče, in tudi drugi zmoremo misliti in videti dlje, je na koncu povedala ministrica.
Ob koncu je Jurij Baturin spregovoril še o knjigi Hermana Potočnika in prihodnji usodi oblikovanja raket ter opozoril na zasluge Dragana Živadinova pri ohranjanju in poglabljanju spomina na pionirja astronavtike, ki je umrl kmalu po izidu knjige.
Živadinov je Potočniku posvetil desetletja, da bi dokazal pomembnost njegove genialnosti, ustvaril je tudi KSEVT in z današnjim dnem spominsko sobo Potočniku v Moskvi. Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič z velikimi koraki ustvarjajo kulturalizacijo vesolja, je dodal, zato je Živadinovu in Turšiču v imenu Ruske akademije kozmonavtike K.E.Cilkovskega podelil častno priznanje za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizacijo kozmonavtike.