Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Prva polovica nove sezone Cankarjevega doma (CD) bo v znamenju odnosa človeka do narave, je na predstavitvi povedala direktorica Uršula Cetinski. Naravoslovna interaktivna razstava V vrtincu sprememb je po besedah biologinje Staše Tome iz Prirodoslovnega muzeja zelo aktualna, saj bo na ogled v času velikih okoljskih sprememb. Naslov postavitve aludira, da nič na našem planetu ni večno – spremembam smo priča tudi danes, najbolj pereče pa je po njenem mnenju, da se spoprijemamo s spremembami, ki jih povzroča človek. Srce razstave bo tako po njenih besedah "govorilo prav o tem, kaj lahko storimo, da bomo na planetu živeli čim dlje".

Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Na konferenci tudi o gospodarju
Kot eden osrednjih dogodkov sezone je izpostavljena mednarodna konferenca Gospodar, ki jo konec tega meseca pripravljajo v sodelovanju z Mednarodnim heglovskim združenjem Aufhebung, Goethe-Institutom Ljubljana in ljubljansko Filozofsko fakulteto. Na njej bosta med drugim sodelovala filozofa Slavoj Žižek in Mladen Dolar. Po Dolarjevih besedah naj bi sicer modernost ukinila gospodarja, a smo kljub temu priča njegovi novi figuri, ki ga je iznašel novi populizem. Novi gospodarji tako nastopajo kot figure obscenosti in karikature tega, kar naj bi gospodar bil.

Po 21 letih zadnja sezona Ingrid Gortan
Na Gallusovem odru bodo januarja uprizorili baletno predstavo, ki je nastala v koprodukciji s SNG-jem Opera in balet Ljubljana. Baletno klasiko Giselle bo na oder postavil španski plesalec in koreograf Jose Martinez, ki je bil daljše obdobje prvak baleta pariške opere ter prejemnik več uglednih nagrad.

Na področju glasbe je vodja programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan, ki se po 21 letih poslavlja iz CD, predstavila še svojo zadnjo sezono. Kot je napovedala, bo kot prva za zlati abonma nastopila skupina Il Pomo d'Oro s solisti, novembra bodo gostili Orkester Romanske Švice, decembra pa bodo namesto sprva napovedanega Bergenskega filharmoničnega orkestra v goste povabili angleško skupino The King's Consort z oratorijem Messiah. Marca bodo nadaljevali z Bachovim temeljnim vokalnim delom – Matejevim pasijonom, maj pa bo v znamenju Kraljevega škotskega nacionalnega orkestra. Poleti prihaja v goste projekt Karmine Šilec Med dvema svetlobama, ki ga pripravlja s tujimi umetniki.

Direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. Foto: Cankarjev dom
Direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. Foto: Cankarjev dom

V srebrnem abonmaju je Ingrid Gortan izpostavila koncert pianista sira Andrasa Schiffa, ki bo marca. Omenila je še majski koncert tenorista Aca Bišćevića in napovedala nov abonma Iz(z)vrstni abonma, ki bo ponujal dogodke raznolikih glasbenih žanrov.

V goste prihaja tudi večna Josipa Lisac
Vodja programa džeza in glasb sveta Bogdan Benigar je predstavil program Cankarjevih torkov. Med zanimivejšimi koncerti je napovedal nastopa hrvaške dive Josipe Lisac in slovenskega dua Silence.

Klemen Slakonja v naslovni vlogi muzikala Tesla
Vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa Andrej Jaklič je med številnimi gledališkimi projekti domačih in tujih umetnikov opozoril na muzikal Tesla, ki ga pripravljajo s SNG-jem Maribor. Libreto zanj bo spisal Nejc Gazvoda, glasbo Slavko Avsenik mlajši, v predstavi pa bo v glavni vlogi nastopil Klemen Slakonja.

Razstava Samire Kentrić Zgodbe z naslovnic

Kosovo bo država v fokusu 33. LIFFA
Vodja filmskega programa Simon Popek je predstavil letošnji Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFE), na katerem bo država v fokusu Kosovo. Katja Ogrin je predstavila razstavni program in med drugim opozorila na razstavo Samire Kentrić Zgodbe z naslovnic, ki je trenutno na ogled.

Februarja odprtje nove dvorane
Ob predstavitvi programa sveže sezone so poudarili še izgradnjo nove dvorane, ki jo bodo odprli februarja. Po besedah Uršule Cetinski je dvorana umeščena tik nad direktoričino pisarno v petem nadstropju in bo edina z zares dobro dnevno svetlobo.