Kraški dragulj doživlja pravo oživitev. Po kraju spet naseljujejo in popravljajo vaške hiše, uspelo jim je pridobiti novega najemnika tamkajšnje restavracije znotraj grajskega obzidja, občina pa načrtuje tudi začetek obnove preostalih grajskih stavb. Foto: BoBo
Kraški dragulj doživlja pravo oživitev. Po kraju spet naseljujejo in popravljajo vaške hiše, uspelo jim je pridobiti novega najemnika tamkajšnje restavracije znotraj grajskega obzidja, občina pa načrtuje tudi začetek obnove preostalih grajskih stavb. Foto: BoBo
Štanjel
Ob počastitvi 150-letnice rojstva domačina, arhitekta Maksa Fabianija, je Občina Komen obnovila prvi del Fabianijevega vodovodnega sistema v Ferrarijevem vrtu. Foto: RTV SLO

"V Ferrarijevem vrtu smo ponovno vzpostavili takšen vodovodni sistem, kot je bil pred 70 leti. To je resnično fantastičen sistem, urbanističen podvig Maksa Fabianija, ki je speljal vse meteorne vode iz celotnega Štanjela v določene zbiralne cisterne, ki so potrebne tudi za zalivanje celotnega vrta in napajanje tukajšnjega bazena," je ob odprtju prenovljenega vodovodnega sistema dejal župan Občine Komen Marko Bandelli.

Z minimalnimi posegi v sistem je voda z vrha štanjelskega griča ponovno stekla po ceveh do bazena v Ferrarijevem vrtu, v bazenu sredi vrta so naredili tudi vodomet, ki bo po vgraditvi vodnih črpalk v bližnji prihodnosti še lepši in višji, na novo pa so zasadili več kot 300 rastlin.

Obnovitev spremlja počastitev 150-letnice rojstva znamenitega domačina, ki je tradicionalni način zbiranja deževnice nadgradil s sistemom talnih zbirnih kanalov, cistern, cevovodov, odtočnih oziroma namakalnih kanalov in jih povezal v kompleksen sistem. Ta je vilo in park že na začetku prejšnjega stoletja oskrboval z lastno tekočo vodo, tako za osnovne potrebe, kakor tudi za razvedrilo in okras.

Po Bandellijevih besedah je občina vrt uredila ob pomoči različnih donatorjev. Ocenjena vrednost vseh prenovitvenih del, ureditve in ponovne zasaditve Ferrarijevega vrta z več kot 300 novimi različnimi rastlinami je 20.000 evrov.

V občini si želijo, da bi v Štanjel in vrt privabili številne obiskovalce, saj se ga, kot pravi župan, zdaj izplača ogledati in po njem sprehoditi. Ker želijo, da bi ostal vedno tako urejen, kot je zdaj, so na Občini Komen zaposlili vrtnarja za urejanje Ferrarijevega vrta.

V načrtu tudi obnova grajskih stavb
Prepričani so, da je sprehod po Štanjelu obiskovalcem v vedno večje zadovoljstvo, saj po ureditvi kanalizacije in vodovoda po kraju spet naseljujejo in popravljajo vaške hiše. Uspelo jim je pridobiti tudi novega najemnika tamkajšnje restavracije znotraj grajskega obzidja, občina pa prav tako načrtuje začetek obnove preostalih grajskih stavb.