Menda po vsej Evropi živi še okrog 20 potomocev slavnega polihistorja. Foto: Narodni muzej Slovenije
Menda po vsej Evropi živi še okrog 20 potomocev slavnega polihistorja. Foto: Narodni muzej Slovenije
Grad Bogenšperk
V dvorcu v bližini Litije je Valvasor največ ustvarjal. Foto: Javni zavod Bogenšperk

Egon Ehrlich (1931) z Dunaja, upokojeni polkovnik avstrijske vojske, je Valvasorjev (1641 - 1693) potomec v osmem kolenu. Ehrlicha je kot Valvasorjevega potomca identificiral zgodovinar dr. Boris Golec, sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Do pred kratkim je namreč veljalo, da je Valvasorjev rod izumrl, nato pa je zgodovinar odkril njegovo neznano hčerko Regino Kostancijo por. Dienersperg in sledil njenemu potomstvu do danes.

Ehrlich ni vedel, da je Valvasorjev potomec
Zanimivo je, da je Golcu v ljubljanskih in graških arhivih uspelo izslediti Valvasorjeve potomce le do leta 1919 in bi iskanje mlajših rodov najverjetneje opustil. Tu pa mu je nehote priskočil na pomoč Egon Ehrlich, ki je le malo pred tem, konec leta 2006, na spletu objavil rodovnik svoje družine za dobrih dvesto let v preteklost. V njem je, ne da bi vedel, zajel eno vejo Valvasorjevih potomcev od polihistorjeve vnukinje dalje.

Ob vzpostavitvi osebnega stika z Ehrlichom se je izkazalo, da Valvasorjev potomec ni vedel niti nikoli slišal za znamenitega prednika. Po Evropi – večinoma v Avstriji, a tudi v Nemčiji, na Madžarskem in Finskem – živi sicer še kakšnih dvajset Valvasorjevih potomcev.

Po poteh znamenitega prednika
Po sprejemu v Narodnem muzeju Slovenije, ogledu Valvasorjevega opusa v muzejski knjižnici in polihistorjevega spomenika v muzejskem parku je sledil sprehod po mestu do Valvasorjeve rojstne hiše. Nato je obiskal grad Bogenšperk, kjer je Valvasor preživel svoja najplodovitejša leta, zatem pa še gradu Medija, kjer naj bi bil tudi pokopan.

Valvasorjev prapraprapraprapravnuk Egon Ehrlich sicer s soprogo dopustuje v Rogaški Slatini. Njegov obisk Ljubljane, Bogenšperka in Medije organizira Javni zavod Bogenšperk.