Križevniška ulica je s prihodom pomladi spet ozelenela. Foto: Janina Žagar
Križevniška ulica je s prihodom pomladi spet ozelenela. Foto: Janina Žagar

Dogodek je uvedel film Judje na Slovenskem v režiji Maje Weiss, ki mu je sledila predstavitev žepne izdaje romana Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja.

Dokumentarni film Judje na Slovenskem iz leta 1989 je prvi slovenski film, ki je odprl temo zamolčanega in skoraj pozabljenega spomina na slovensko judovsko skupnost in holokavst na Slovenskem. Weissova bo o filmu in njegovem nastajanju spregovorila po projekciji, so sporočili iz Mini teatra.

Projekciji filma je sledila predstavitev Šarotarjevega romana Biljard v Dobrayu, ki je prvič izšel leta 2007 pri Študentski založbi. Delo, ki odpira temo literarne obdelave bivanja v času druge svetovne vojne, je ob 70-letnici spomina na deportacije prekmurskih Judov v koncentracijska taborišča v žepni izdaji ponatisnila založba Beletrina.

Zgodba romana je umeščena v nekdaj imenitni soboški hotel Dobray, kjer se v eni sami noči ob koncu druge svetovne vojne srečajo številne usode: usoda tajnika ekspoziture vojaškega sodišča Josefa Sardyja, nekdanje prve dame bordela Cuker Neni, tovarnarja Benka ter veletrgovca z mesom in nekdanjega župana Kolosvaryja.

Biljard v Dobrayu je avtorjev hommage mestu, varašu, kjer veter vztrajno išče duše, da bi v njih ponovno zazvenel, so zapisali pri založbi Beletrina.

Dogodek so pri Judovskem kulturnem centru Ljubljana in založbi Beletrina pripravili v sodelovanju z Mini teatrom in RTV Slovenija.