Streho nove hamburške filharmonije naj bi dokončali leta 2010, koncertni dvorani pa bosta menda prve goste sprejeli že leto prej. Foto:
Streho nove hamburške filharmonije naj bi dokončali leta 2010, koncertni dvorani pa bosta menda prve goste sprejeli že leto prej. Foto:
Jacques Herzog in Pierre de Meuron: knjižnica tehnološke univerze v Brandenburgu
Jacques Herzog in Pierre de Meuron slovita kot večna raziskovalca novih možnosti arhitekturnega oblikovanja. Foto: EPA
Jacques Herzog in Pierre de Meuron: Muzej in skladišče umetniških del v Baslu
Jacquesa Herzoga in Pierra de Meurona je letos nagradila celo britanska kraljica. Foto: EPA

Gre za novo stavbo hamburške filharmonije, imenovano Elbphilharmonie, ki jo gradijo po načrtih enega najbolj uglednih arhitekturnih birojev na svetu, ki ga vodita Švicarja Jacques Herzog in Pierre de Meuron. Sprva je bilo predvideno, da bo postavitev stavbe, podobne razgibani ledeni gori, nameščeni na rjavi blok, stalo okoli 187 milijonov evrov. Zdaj je že jasno, da bodo dela do maja 2010, ko naj bi bil objekt dokončan, "odnesla" vsaj 241 milijonov evrov.

Atraktivna arhitektura na dolgočasnem podstavku
Projekt švicarskega ustvarjalnega para je zanimiv tudi zato, ker je pravzaprav le nadgradnja že obstoječega skladiščnega kompleksa Kaispeichers A, ki so ga med letoma 1963 in 1966 zgradili po načrtih arhitekta Wernerja Kallmorgena. Približno dve tretjini stare stavbe bo zapolnjevala garažna hiša; v preostanku prostora pa bodo uredili garderobe za nastopajoče in učilnice, v katerih se bodo šolali mladi glasbeniki. Novo filharmonijo so hamburški mestni veljaki že lani, ko so potrdili njeno gradnjo, začeli oglaševati kot prostor sožitja glasbene tradicije in inovacije. Čeprav se stavba imenuje filharmonija, bodo v obeh koncertnih dvoranah prirejali tudi koncerte popularne glasbe.

Ledena gora so v resnici morski valovi
Čeprav pogled na načete Jacquesa Herzoga in Pierra de Meurona v številnih hitro vzbudi asociacijo na ledeno goro, arhitekta odločitev za predlagano podobo filharmonije utemeljujeta z nekoliko drugačno asociacijo. Arhitekta svojo odločitev za "razbitje" tradicionalne podobe hamburškega pristaniškega predela pojasnjujeta s tem, da bo srebrna streha pravzaprav zrcalna podoba valov, ki jih severni veter pogosto ustvari na gladini morja.

K projektu se je "pririnil" tudi Sheraton
Hamburške mestne može je verjetno razveselila tudi novica, da je švicarski arhitekturni biro, kateremu bodo namenili zares zajetno plačilo, pred kratkim prejel kraljevo zlato medaljo za arhitekturo, ki jo na predlog Kraljevega inštituta britanskih arhitektov podeljuje britanska kraljica. Tako lahko pred davkoplačevalci utemeljijo odločitev za najem dragega arhitekturnega studia, ki si je zamislil še dražji gradbeni projekt. Ravno zaradi zares zahtevne gradbene tehnike, ki jo zahteva postavitev filharmonije, se je projekt še podražil. Vsega denarja seveda ne bo zagotovila država. K projektu so se priključili tudi zasebni investitorji, saj bodo v stavbi tudi zasebna stanovanja in novi hotel verige hotelov Sheraton.