Skulptura Hitlerja v molitvi je leta 2011 visela v muzeju Guggenheim v New Yorku, leto pozneje pa jo je umetnik v sklopu varšavske razstave postavil na območje zloglasnega varšavskega geta. Obakrat je dvignila veliko prahu. Foto: Reuters
Skulptura Hitlerja v molitvi je leta 2011 visela v muzeju Guggenheim v New Yorku, leto pozneje pa jo je umetnik v sklopu varšavske razstave postavil na območje zloglasnega varšavskega geta. Obakrat je dvignila veliko prahu. Foto: Reuters
Cy Twombly
Cy Twombly je bil znan po abstraktnih delih, v katerih je združeval slikarske in risarske tehnike, ponavljajoče se črte, čečkarije, pa tudi besede in grafite. V času umetnikovega življenja so njegove slike redko presegle vrednost milijon dolarjev, kar pa se je močno spremenilo po njegovi smrti leta 2011. Tako je bila tistega leta ena izmed njegovih slik prodana za 15,2 milijona, leto pozneje pa druga za 17,4 milijona in leta 2013 še ena za skoraj 21,7 milijona dolarjev. Na sliki je platno Untitled (Bacchus 1st Version V) (2004), ki ga bo prodajala dražbena hiša Sothesby's. Foto: Reuters
Dve študiji za avtoportret (1970) Francisa Bacona. Dražbena hiša Sothesby's ju bo prodajala na Dražbi impresionistične, moderne in sodobne umetnosti v New Yorku.
Dve študiji za avtoportret (1970) Francisa Bacona. Dražbena hiša Sothesby's ju bo prodajala na Dražbi impresionistične, moderne in sodobne umetnosti v New Yorku. Foto: Reuters

Med drugim bodo ponudili sliki ameriških umetnikov Jean-Michela Basquiata in Cyja Twomblyja ter provokativno skulpturo Hitlerja, ki moli, delo Maurizia Cattelana.

Tri dražbe bo pripravila avkcijska hiša Christie's, dve pa bosta pri Sotheby's.

Na prvi dražbi hiše Christie's bodo ponudili 39 del moderne in sodobne umetnosti. Za širšo javnost bo morda najzanimivejši artefakt skulptura iz voska in smole italijanskega umetnika Maurizia Cattelana z naslovom Lui. Od zadaj je videti kot klečeči deček v sivi obleki, pogled od spredaj pa pokaže, da gre za Hitlerja. Za delo iz leta 2001 pričakujejo, da bodo iztržili od 10 do 15 milijonov dolarjev.

Kontroverzni Hitler v molitvi
Kot je povedal umetnik, je hotel skulpturo že večkrat uničiti, a si je vedno znova premislil. (Ko jo je leta 2012 razstavil na območju nekdanjega varšavskega geta, je razburil in užalil mnoge). Dodal je, da je Hitler podoba čiste groza, neznosne bolečine, kljub temu se mu je njegovo ime usidralo v zavest.

Namestnik oddelka povojne in sodobne umetnosti pri Christie's Loic Gouzer je delo označil kot izjemno močno. Kot je dejal, so se - v nasprotju s filmskimi ustvarjalci - likovni umetniki le redko dotaknili Hitlerjevega lika. Skulpturo bi bilo sicer pred leti težko prodati, zdaj pa se zdi, da je trg nanjo pripravljen. Skulptura bi lahko po njegovem prepričanju presegla dosedanji rekord za najdražje Cattelanovo delo, prodano na dražbi, ki je trenutno osem milijonov dolarjev.

Na nedeljski dražbi bodo ponudili tudi delo ameriškega umetnika Jeffa Koonsa z naslovom One Ball Total Equilibrium Tank, za katerega pričakujejo, da bodo iztržili okoli 12 milijonov dolarjev.

Na dražbi del impresionizma in moderne umetnosti hiše Sotheby's 9. maja pa bosta v središču pozornosti deli francoskih umetnikov Mauricea de Vlamincka in Andrea Dereina. Za Dereinovo delo iz leta 1906 z naslovom Les volies rouges pričakujejo, da bodo iztržili od 15 do 20 milijonov dolarjev, vrednost de Vlaminckovega dela z naslovom Sous-bois iz leta 1905 pa je ocenjena med 12 in 18 milijonov dolarjev. Obe sliki bosta na dražbi ponujeni prvič.

Ponudili bodo tudi marmornat kip ljubimcev francoskega kiparja Augusta Rodina. Vrednost kipa z naslovom Eternel Printemps je ocenjena na osem do 12 milijonov dolarjev.

Vedno iskani Bacon
Na dražbi povojne in sodobne umetnosti hiše Christie's 10. maja bodo med drugim ponudili Basquiatovo sliko, katere vrednost je ocenjena na 40 milijonov dolarjev, 11. maja pa bodo pri Sotheby's dali na dražbo Twomblyjevi sliki; vrednost prve je ocenjena na 40 milijonov dolarjev, za drugo pričakujejo okoli 20 milijonov dolarjev. Prav tako bodo na omenjeni dražbi ponudili sliko deux Etudes pour un auto-portrait Francisa Bacona iz leta 1970. Slika je bila doslej razstavljena le dvakrat, v letih 1971 in 1993, njena vrednost se giblje med 22 in 30 milijonov dolarjev.

Zadnja bo na vrsti dražba hiše Christie's 12. maja, kjer bodo ponudili dela impresionizma in moderne umetnosti, med njimi Modiglianijevo delo, za katero si obetajo med 12 in 18 milijonov dolarjev.