Johannes Thumfart zagovarja tezo, da je Badioujeva misel novodobna interpretacija platonizma. Foto: HNK
Johannes Thumfart zagovarja tezo, da je Badioujeva misel novodobna interpretacija platonizma. Foto: HNK

Ob pogovoru z enim najvplivnejših intelektualcev na svetu bo izšel tudi hrvaški prevod njegove knjige Rapsodija za teater. Sicer bo to njegov prvi obisk na Hrvaškem.

Badiou kot filozof raziskuje odnos med subjektiviteto in ontologijo. V središču njegovega filozofskega sistema so štirje postopki resnice, ki jih filozofija pozna kot univerzalne in večne - matematika, umetnost, ljubezen in politika.

V tem kontekstu je gledališče eno najpomembnejših področij umetnosti, ki razkriva zapleteno povezavo med ljubeznijo in politiko. Ti sta tudi po Badioujevem prepričanju najpomembnejši in edini gledališki temi, piše na spletni strani HNK.

Badiou je tudi sam napisal nekaj dramskih del, čeprav se večina njegovih knjig nanaša na filozofijo. Več jih je prevedenih tudi v slovenščino, med njimi Ali je mogoče misliti politiko?, Drugi manifest za filozofijo in Hvalnica ljubezni.

Ugledni gostje, ki so se odzvali vabilu
HNK je s filozofskim teatrom začel novembra lani, ko se je moderator pogovornih večerov Srećko Horvat pogovarjal s francosko filozofinjo Julijo Kristevo. Decembra je sledil italijanski književnik Niccolo Ammaniti, januarja letos pa slovenski filozof Slavoj Žižek. Za njim sta si oder HNK-ja delila sociologa Saskia Sassen in Richard Sennett. Nazadnje so gostili francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja.

Projekt se je izkazal kot izjemno zanimiv in je prekosil vsa pričakovanja, so pred sklepnim dogodkom izpostavili v HNK-ju.