22 legionarjev smo za slavnostno priložnost
22 legionarjev smo za slavnostno priložnost "uvozili" naravnost iz matice: Legio I Italica si je ime nadela po legiji, ki jo je leta 66 mobiliziral cesar Neron. Foto: BoBo
Napis
Napis, na katerega vežemo letošnji jubilej, so leta 1887 izkopali na globini enega metra, ko so prestavljali cevi za vodovod na današnjem Trgu francoske revolucije. Omenja, da sta med jesenjo leta 14 in pomladjo leta 15 Avgust in Tiberij mestu nekaj poklonila. Ker pa je napis na ključnem mestu odlomljen, žal ne vemo, za kaj je šlo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Emonec
Kopija Emonca krasi park Zvezdo, original pa hranijo v Narodnem muzeju. Kip emonskega meščana so iz pozlačenega brona izdelali sredi 4. stoletja. Foto: MGML
Park Zvezda se je za tri dni spremenil v živahno rimsko tržnico. Foto: BoBo
Kolonija Emona je bila rimsko in sploh prvo mesto na območju današnje Ljubljane. Kot natančen stroj, povezan z drugimi mesti, je pomagala poganjati imperij. S svojo univerzalno obliko, arhitekturo, načinom življenja, pravnim redom in vrednotami je vzgajala prebivalce mesta v lojalne rimske državljane. S svojimi obredi in pravili delovanja je krepila skupno politično ideološko in kulturno identiteto. Foto: BoBo

Kongresni trg in park Zvezda se bosta od danes do nedelje prelevila v prizorišče rimskega tabora in tržnice, na katerem bo vrsta uprizoritev obiskovalce popeljala 2000 let v preteklost.

Rimski tabor bo od petka do nedelje postavljen na Kongresnem trgu, v parku Zvezda pa bo cvetela rimska tržnica. V sklopu prireditve se bodo predstavili člani številnih zgodovinskih društev tako iz Slovenije kot tujine, ki bodo uprizorili različne rimske dejavnosti in rituale.

Prireditev bo ob 19.45 tudi uradno odprl ljubljanski župan Zoran Janković.


V sklopu rimskega tabora bodo obiskovalci lahko spoznali, kakšno je bilo življenje pred 2000 leti, rimsko vojaško opremo in vojaške spretnosti. Rimski legionarji bodo vsak dan predstavili bojne formacije in spretnosti, generali pa se bodo zbrali na bojnem posvetu.

Poleg tega bo mogoče spremljati prodajo sužnjev, plese vestalk, predstave antičnega glumaškega gledališča, ritual ustanovitve mesta, rimsko poroko in gladiatorske boje. Vse tri dni se bo po mestnem središču sprehajala tudi rimska povorka. Njena pot bo vodila po trasi Breg-Čevljarski most-Mestni trg-Prešernov trg-Kongresni trg.

Na rimski tržnici bodo obrtniki predstavili starorimske obrti: ročno tkanje, oljkarstvo, lončarstvo, šiviljstvo, rezbarjenje, izdelovanje mozaikov, izdelke iz jantarja, zeliščarstvo, izdelavo podkev in usnjenih izdelkov, ponujali bodo tudi rimske jedi. Poleg Rimljanov se bodo v parku Zvezda predstavili tudi njihovi sodobniki, Kelti.

Pripravili bodo ustvarjalne delavnice izdelovanja rimske vojaške opreme in nakita, na emonski učni uri na prostem pa bodo obiskovalci lahko pod vodstvom magistra iz Emone spoznavali, kako so se učili pred 2000 leti.

V tuniki po sledeh zgodovine
Poleg osrednje prireditve Ave, Emona! se bo mogoče udeležiti tudi vodenih tematskih ogledov po Emoni, na katerih se bodo obiskovalci, oblečeni v tunike, sprehodili po ljubljanskih ulicah in odkrivali njene sledi, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana.

O ozadju se podučite v Mestnem muzeju
Osrednjo razstavo v sklopu obeleževanja 2000-letnice rimske Emone so pripravili v Mestnem muzeju Ljubljana. Na postavitvi z naslovom Emona: mesto v imperiju so posebno pozornost namenili ustanovitvi in izgradnji mesta v času, ko je Rim iz republike prehajal v cesarstvo. V Narodnem muzeju je na ogled razstava Rimske zgodbe s stičišča svetov, ki je zajela rimsko dobo na celotnem ozemlju Slovenije.

Začetki z vojaško kolonijo
Rimska zasedba širšega ljubljanskega prostora je povezana z Avgustovim osvajanjem Balkana. Arheologi so leta 2008 na območju, kjer se je plovna Ljubljanica najbolj približala Grajskemu griču, odkrili sledove dveh vojaških taborov. V prvem desetletju 1. stoletja so Rimljani na območju današnjega središča Ljubljane ob levem bregu Ljubljanice postavili kolonijo Julijo Emono.

Za obdobje razcveta Emone velja čas od 1. do 5. stoletja. Mesto je imelo pravokoten tloris z osrednjim trgom - forumom in sistemom pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Obdajalo ga je obzidje s stolpi, mestoma pa tudi eden ali dva jarka, napolnjena z vodo.

Zaradi svoje lege je imela Emona pomembno vlogo v vojaškem obrambnem sistemu rimskega imperija. Od druge polovice 4. stoletja pa vse do madžarskih vpadov v 10. stoletju je bilo to prehodno ozemlje na poti do Apeninskega polotoka.

Program se bo vse dneve začel ob 10.00, zadnji dogodek pa bo v petek in soboto na vrsti ob 20.00, v nedeljo pa ob 17.00.