Prizor iz Kraljeve doline, enega največjih arheoloških biserov sveta. Foto: EPA
Prizor iz Kraljeve doline, enega največjih arheoloških biserov sveta. Foto: EPA

Zdaj kip, ki prikazuje stoječega faraona v koraku, spet stoji ob severnih vratih v faraonov grobni tempelj na zahodnem bregu Nila. Tempelj je širši javnosti poznan po 3400 let starih Memnonovih stebrih, orjaških kamnitih kipih Amenhotepa III., čigar vladavina je po prepričanju arheologov pomenila politični in kulturni vrhunec starodavne egiptovske civilizacije.

Skoraj 13 metrov visok kip, ki so ga odkrili v nedeljo, je postavljen poleg podobe Amehotepa III., ki so jo odkrili marca in kjer je faraon prav tako upodobljen v koraku. Memnonova stebra sta sicer visoka 21 metrov, a faraona prikazujeta v sedečem položaju. "To sta doslej najvišji znani podobi egiptovskih kraljev, upodobljenih v koraku," je dejal nemško-armenski arheolog Hourig Sourouzian, ki vodi projekt restavriranja templja. Kot je poudaril, v nedeljo odkriti kip Amenhotepa III. zdaj po 3200 letih prvič spet stoji pokonci.

Kip so ponovno sestavili skupaj iz 89 velikih kosov in številnih manjših fragmentov. Težak je 110 ton. Amehotep III. ima na glavi krono Zgornjega Egipta. V vsaki roki drži papirusov zvitek, na katerem je zapisano njegovo ime. Sredstva za restavriranje so v celoti prispevali zasebni donatorji.

Faraon Amenhotep III. (od 1386 do 1349 pr. n. št.) je nasledil kraljestvo, ki je segalo od Evfrata do Sudana. Kralj je postal pri 12 letih, s svojo materjo kot namestnico.