18. Ana Desetnica, od Sežane do Maribora, od 26. 6. do 8. 7. 2015. Foto: false
18. Ana Desetnica, od Sežane do Maribora, od 26. 6. do 8. 7. 2015. Foto: false

"Prvih deset let smo jo zelo ujčkali, 'pedenali', zdaj pa je kar naenkrat postala mlada dama in se je razširila po celi Sloveniji. Zanima me, kako se bo razvila kot mladenka, kam jo bojo nesle peroti v naslednjih letih," je ob začetnih dnevih letošnje Ane Desetnice povedal vodja Gledališča Ane Monro Goro Osojnik.
Letos se je najprej odpravila v Sežano, kjer je del programa Kreativa ulice, in Kranj, kjer je Glavni trg najprej razživil čarodej Sam Sebastian, dogajanje pa je z nekaj napetosti zaključil vrvohodec Sébastien Le Guen. Dan kasneje je prvič obiskala Festival urbane kulture Kočevje, v Novi Gorici pa "zakurila" Sodrgo, ognjeni spektakel, ki te dni potuje na ulični festival na Poljsko. Poleg Kočevja bo letos prvič nastopila še v Škofji Loki in Radovljici. Skupno bo nastopilo kar 36 uličnogledaliških skupin iz 14 držav.
Da pa Ana Desetnica ne bi po ulicah in trgih slovenskih mest navduševala le naključno mimoidočih, temveč tudi tiste, ki se tja ob določeni uri odpravijo po vnaprejšnjem načrtu, so ob zdajšnjem porastu števila predstav organizatorji izdelali zemljevid s prizorišči in urnikom dogodkov.

Praznično, Miklošičevo festivalsko središče v Ljubljani bodo med 1. in 4. julijem napolnile delavnice, razstava in druženje, a najdaljše poznanstvo s prestolnico Ane Desetnice ne ovira, da ne bi živahno raziskovala tudi drugih mest.
"V vsakem kraju je drugačna, zelo odvisno od tega, kaj si posamezno mesto želi in kaj nudi, kakšno je vzdušje," dodaja Osojnik, ki je prepričan, da Ana Desetnica ponuja ravno pravo zmes kulture in turizma.

Predstavitev Ane Desetnice
Predstavitev Ane Desetnice