Po napeti dražbi je dragocenost končala v rokah kitajskega zbiratelja umetnin Liu Jičiana, potem ko je bila zadnjega pol stoletja v lasti švicarske farmacevtske družine Zuellig. Bogati Liu je tako dopolnil svojo zasebno zbirko, ki je na ogled v njegovem muzeju Long Museum v Šanghaju. Foto: EPA
Po napeti dražbi je dragocenost končala v rokah kitajskega zbiratelja umetnin Liu Jičiana, potem ko je bila zadnjega pol stoletja v lasti švicarske farmacevtske družine Zuellig. Bogati Liu je tako dopolnil svojo zasebno zbirko, ki je na ogled v njegovem muzeju Long Museum v Šanghaju. Foto: EPA
"Dokazna" fotografija, ki je tako ogorčila številne Kitajce. Foto: Sothebys
Liujeva gesta je na Kitajskem postala simbol ekscesov novopečenih bogatašev. Foto: EPA

Majhna skodelica iz porcelana iz obdobja vladarja Čenghue, ki je dinastiji Ming vladal med 1465 in 1487, je znana kot sveti gral kitajske umetnosti. Miniaturna umetnina s premerom osem centimetrov je poslikana s petelini, kokoškami in piščančki, zato tudi njen vzdevek “kokošja skodelica.” S prodajo je skodelica postala najdražje prodana kitajska porcelanska umetnina, po pomembnosti pa jo Kitajci primerjajo s slovitimi Fabergejevimi jajci, ki so sinonim za carsko Rusijo. Na svetu je ohranjenih le 17 kokošjih skodelic, večina jih je na ogled v javnih muzejih, štiri pa so po prodaji na dražbah končale v zasebni lasti.

"Nuveau riche" brez kulture?
Liu si je skodelico aprila izboril po sedemminutni dražbeni bitki hongkonške izpostave dražbene hiše Sotheby's, čisto zares pa je njegova šele od prejšnjega tedna, ko jo je kupil s kar 24 transakcijami svoje kreditne kartice American Express. Nakup je proslavil z zmagovalnim požirkom čaja iz svoje nove skodelice, in fotografijo so spri Sothebyju objavili na spletu. Kitajska spletna skupnost je bila ogorčena. "Misliš, da ti bo pitje iz nje dalo nesmrtnost? Da ti bo podaljšalo življenje? Ali pa skušaš samo potešiti lastno nečimrnost?", je besnel eden od komentatorjev.

"Ah ja, taki so pač Kitajci," posplošuje drug. "Noben civiliziran narod ne bi tako ravnal s kulturno dediščino. Nič čudnega, da druge civilizacije na nas gledajo zviška."

Najbolj logična gesta na svetu
Liu se je v izjavi za China Real Time branil, da se ni skušal bahati s svojim bogastvom. "Zgodilo se je, ko sem plačeval. Eden od uslužbencev Sothebyja mi je nalil skodelico čaja. Zagledal sem kokošjo skodelico in navdušeno vanjo prelil požirek čaja. Kaj je tako norega na preprosti gesti?"

Dejstvo je, da so ekscesi groteskno bogatih Kitajcev - pa naj gre za šopke iz bankovcev ali absurdno drage poroke - v zadnjih letih povzročile precejšen odpor med revnimi množicami njihovih rojakov. Po zaslugi hitre industrializacije je na Kitajskem danes 152 milijarderjev in na kupe milijonarjev - kar je obenem pripomoglo tudi k razcvetu močnega tržišča z umetnostjo in rednim preseganjem rekordov za najdražje prodano umetnino. (Obenem je na Kitajskem 175 milijonov ljudi, ki preživijo z manj kot 1,25 dolarja na dan, ugotavlja Svetovna banka.)

"Uporabil jo je cesar Čianlong in zdaj sem jo uporabil še jaz," o svoji skodelici pravi Liu (in pri tem omenja enega od najslavnejših vladarjev dinastije Ming. "Hotel sem pač videti, kakšen bo občutek." Obenem poudarja, da "skodelica ni komercialen izdelek za množice."

Nekateri spletni komentatorji bogataša branijo: "Denar, ki se ga ljudje trudijo zaslužiti celo življenje, bi pač rad potrošil v iskanju kanca sreče. Kakšno zvezo ima to z vami?"