Najboljša gledališka predstava v celoti: Mularija Gledališke šole Prve gimnazije Maribor je nastala po motivih istoimenskega filma (Kids). Foto: Janez Eržen/Vizije
Najboljša gledališka predstava v celoti: Mularija Gledališke šole Prve gimnazije Maribor je nastala po motivih istoimenskega filma (Kids). Foto: Janez Eržen/Vizije
Najboljša mladinska rockskupina, Fireflies iz Škofje Loke. Rockvizionar jim prinaša snemanje glasbenega videospota. Foto: Janez Eržen/Vizije
V predstavi Kaj to predstavlja so ustvarjalci raziskovali možnosti odrske govorice brez besed. Foto: Janez Eržen/Vizije
Žiga Brglez iz skupine Strangers "je motor celotne skupine, ki s svojo izjemno odrsko prezenco glasbeni nastop spreminja v pravi glasbeno scenski performans", je zapisala žirija ob nagradi za perspektivnega glasbenika. Foto: Janez Eržen/Vizije
Vizionarja za najbolj inovativni pristop v likovni govorici je prejela Mladinska lutkovna skupina KPD Šmihel iz avstrijske Koroške za predstavo Kje je moja senca. Foto: Janez Eržen/Vizije
Avtorski lutkovni projekt Intimna svetovalnica dr. Bogomile, vizionar za skupinsko igro. Foto: Janez Eržen/Vizije

Na festivalu mladinske ustvarjalnosti Vizije, tradicionalnem srečanju najboljših mladinskih gledaliških in rockskupin Slovenije ter zamejstva, so se letos prvič predstavile tudi najboljše mladinske lutkovne skupine in skupine mladih interpretov literarnih besedil.
Gledališka šola mariborske gimnazije z več vizionarji
Po odločitvi žirije v sestavi igralec in glasbenik Gojimir Lešnjak - Gojc (predsednik žirije), lutkar in basist Matevž Gregorič ter srbski gledališki režiser Predrag Stojmenović je letošnja najboljša gledališka predstava v celoti Mularija Gledališke šole Prve gimnazije Maribor, nastala po motivih istoimenskega filma (Kids). V obrazložitvi je žirija zapisala, da se ustvarjalci "prenosa filmskega materiala na odrske deske lotijo pogumno, zavzeto in predvsem samosvoje", saj se v prid lastne interpretacije odmaknejo od izvorne predloge in pri tem izkažejo veliko poznavanje gledaliških sredstev. Gledališka šola Prve gimnazije Maribor se bo tako lahko brezplačno udeležila različnih poletnih gledaliških delavnic Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), predstava pa bo uvrščena tudi v spremljevalni program 51. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo septembra v Postojni.
Poleg vizionarja za najboljšo predstavo je prinesla tudi dve igralski nagradi; Timon Šturbej je prejel vizionarja za moško vlogo, Neža Kovačič pa vizionarja za žensko vlogo. Šturbej je z interpretacijo različnih vlog dokazal širok igralski razpon, žirija je posebej izpostavila vlogo moškega v parku. Neža Kovačič je prepričala z izrazitimi poudarki, s katerimi je jasno interpretirala posamezne značaje.

Uigrane in tehnično dodelane kresnice

Rockvizionarja za najboljšo mladinsko rockskupino je letos prejela skupina Fireflies iz Škofje Loke. Žirija je v obrazložitvi zapisala: "... dodelan zvok, uigranost, tehnično obvladovanje instrumentov, občutek za dinamiko in čvrst ritem" ter neverjeten energetski naboj. Tem bo JSKD skupaj z Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici za nagrado omogočil snemanje glasbenega videospota.
Posebni vizionarji
Žirija je podelila tudi nekaj posebnih vizionarjev. Vizionarja za najbolj inovativen pristop v odrski govorici je prejela predstava Kaj to predstavlja, ki jo je izvedla skupina Kriplčki, Mladinska gledališka šola KD Svoboda osvobaja in Gimnazija Slovenske Konjice. Ustvarjalci predstave so raziskovali možnosti odrske govorice neverbalnega gledališča, ustvarili pa so igralsko osmišljen in natančno izveden gib, ki je metafora razgradnje medsebojnih odnosov sodobnega sveta, v katerem pa vendarle zmagata optimizem in veselje do življenja.
Vizionarja za skupinsko igro je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor za lutkovni avtorski projekt Intimna svetovalnica dr. Bogomile. Mladi igralci so z izjemno natančnostjo in disciplino prehajali iz igralskih v animatorske vloge ter spretno prepletali igralske in lutkovne tehnike.
Vizionarja za odrski govor je prejela Zala Blazina za vlogo v predstavi Rekel je, da bo pesnik, ki jo je izvedla skupina OŠ Franja Malgaja Šentjur. Njena dikcija je izčiščena, neprisiljena, naravna in tekoča. Vizionarja za interpretacijo poezije je prejela Nina Bezjak iz Skupine SPUNK Gimnazije Slovenj Gradec za vlogo v predstavi Šele konec pesmi pove vso pesem. Nini Bezjak je kot avtorici pesmi in kot interpretki uspelo literarno formo preliti v drzno gledališko govorico.
Vizionarja za najbolj inovativni pristop v likovni govorici je prejela Mladinska lutkovna skupina KPD Šmihel iz avstrijske Koroške za predstavo Kje je moja senca. Ustvarjalci neverbalne predstave so s preprostimi, a raznolikimi in domišljenimi likovnimi rešitvami prepotovali širok nabor metafor in duhovitih domislic. Rockvizionarja za najbolj inovativen pristop je prejela skupina Refuse the Mammon iz Bilčovsa z avstrijske Koroške, ki ritmične kombinacije gradi iz nabora vse od etno zakladnice do energičnih pankovskih rifov.
Rockvizionarja za najboljšo vokalno interpretacijo je prejel pevec skupine Justin case Timotej Prelog s Ptuja, ki je prepričal z vokalnim razponom, razločnostjo interpretacije in intonančno natančnostjo, rockvizionarja za perspektivnega glasbenika pa je prejel bobnar skupine Strangers Žiga Brglez iz Zgornjih Jablan. Brelez je izkazal edinstven občutek za ritem in preciznost ter hkrati nastopil kot motor celotne skupine z izjemno odrsko prezenco.
Mladi naj sami izbirajo teme
V treh festivalskih dneh se je na treh ptujskih odrih predstavilo 200 mladih ustvarjalcev oziroma 8 gledaliških, 2 lutkovni, 2 recitatorski in 11 rockskupin. Skupine so za festival med več ogledanimi izbrali igralka Ana Ruter (gledališče), lutkovna režiserka Jelena Sitar (lutke) in samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbo JSKD Daniel Leskovic (rockskupine). Vizije obetavnim mladim, neodvisnim in še neuveljavljenim skupinam različnih žanrov pomagajo vstopiti v širši gledališki, lutkovni in glasbeni svet. Žiranti so poudarili, da so bile letošnje predstave izjemno raznolike in kakovostne, zato je izbira najboljših ne le odgovorna, ampak tudi težka.
Predvsem pa je pomembno, da mladi sami izberejo teme, s katerimi se želijo ukvarjati, ne da jim besedila vsiljujejo mentorji, kot izpostavljata Gojmir Lešnjak - Gojc in Predrag Stojmenović. "Pomembno se mi zdi, da mladi odločajo o temah predstav, mentorjeva vloga pa je predvsem, da jim pomaga pri osvajanju igralskih veščin, kot so govorna tehnika, gibalna izraznost in podobno, ter pri vzpostavljanju energijske povezanosti med liki na odru," pravi Gojc. Stojmenović je poudaril, da se tudi v sami igri opazi, ali je tema mladim domača in zanimiva ali ne: "Predstave, ki so se ukvarjale s temami, ki so mladim blizu, pa so bile odlične, igralci v njih pa kreativni, energični in prezentni, zato smo jih tudi nagradili. Mladim je preprosto treba dovoliti, da govorijo o sebi." Pohvalili so tudi raznolike in kakovostne koncerte rockskupin, Matevž Gregorič pa je za prihodnje festivale predlagal še, da bi Rock Vizije razdelili na dva dela glede na starost udeležencev - do 16 in nad 16 let, saj gre pri teh za različno dojemanje glasbe.