V predlog slovenske strani je med drugim vključena cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju. Foto: BoBo
V predlog slovenske strani je med drugim vključena cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju. Foto: BoBo
ljubljanica, center, struga, tromostovje, plečnik, stara ljubljana
Prav tako bodo v nominacijo vključeni mostovi reke Ljubljanice, vključno s tržnico. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Plečnikove ureditve na Hradčanih so v sklopu starega mestnega jedra Prage že vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, zdaj bo Češka v nominaciji za vpis predlagala tudi cerkev sv. Srca Jezusovega na Vinohradih v češki prestolnici. Predlog slovenske strani po navedbah ministrstva za kulturo obsega cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenado ob nabrežjih in mostove reke Ljubljanice vključno s tržnico, Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico, pokopališče Žale - Vrt vseh svetih in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški.

Vendar pa je natančen seznam Plečnikovih del, vključenih v serijsko nominacijo, odvisen od končne uskladitve s partnerji nominacije ter od preliminarne strokovne presoje Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja - Icomos.
Vlada je na seji ministrstvo za kulturo tudi pooblastila, da nadaljuje projekt nominacije z delovnim naslovom Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi. Ministrstvu za zunanje zadeve pa je naložila, da gradivo za vpis na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine najpozneje do 1. februarja preda Unescovemu Centru za svetovno dediščino.