Strokovnjaki iz vojnih in vojaških muzejev se v okviru združenja srečujejo vsako leto, letos prvič v Sloveniji, ob Pivki pa so predavanja potekala še v Ljubljani. Foto: Radio Koper
Strokovnjaki iz vojnih in vojaških muzejev se v okviru združenja srečujejo vsako leto, letos prvič v Sloveniji, ob Pivki pa so predavanja potekala še v Ljubljani. Foto: Radio Koper
Pivka
Letošnja konferenca mednarodnega združenja ICOMAM je potekala na temo Vojna in mir, strah in sreča, udeležilo pa se je je več približno 70 udeležencev iz 27 držav. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Za pivški muzej, ki v Sloveniji dosega vedno večjo veljavo in prepoznavnost, je mednarodna konferenca ICOMAM svetovnega združenja vojaških muzejev priložnost, da doseže tudi mednarodno veljavo, je za TV Slovenija poročala Alenka Bevčič.

Celodnevno dogajanje je prineslo razprave o novostih v predstavitvah vojaške zgodovine, predvsem z vidika muzejev kot mediatorjev v družbi z nalogo ozaveščanja o vojni in miru. Razpravljavci so poudarili tudi odgovornost do otrok.

"Tukaj imamo tudi debato o tem, katere dejavnosti, programe za najmlajše je treba gojiti v prihodnosti, da ne prihaja do vojn in vsega, kar se okoli nas dogaja," je za TV Slovenija dejala Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

Ob tej priložnosti so si udeleženci ogledali tudi bogate muzejske zbirke. Čeprav Slovenija, razen v Kobaridu, nima tradicije specializiranih vojaških muzejev, pa so v Pivki v zadnjih letih zaostanek močno nadoknadili.

"ZDA imajo daljšo tradicijo, tudi zaradi državljanske vojne, sicer pa je zanimanje za vojaške muzeje veliko, saj so spori in vojne zaznamovali številne skupnosti in države," razlaga Sepp Scanlin, direktor Muzeja 10th Mountain Division & Fort Drum v New Yorku.

Direktor Centralnega muzeja oboroženih sil Ruske federacije iz Moskve Aleksander Nikonov pa pravi, da vojaški muzej v Rusiji in vojaški muzej v Sloveniji obravnavata iste dogodke in svetovne spore, povezane z obema svetovnima vojnama, ki so potekali na ozemlju Evrope. "V tem sta si torej muzeja podobna."

Današnja konferenca, z največjo udeležbo do zdaj, je tako tudi korak v smeri, da v Sloveniji že dobro znani Park vojaške zgodovine postane prepoznaven v tujini.

Konferenca svetovnega združenja vojaških muzejev
Konferenca svetovnega združenja vojaških muzejev