Dnevi odprtih vrat se z nizom brezplačnih dogodkov na gostujoči lokaciji začenjajo drevi. Odprl jih bo prvi dogodek iz niza literarnih serij za odrasle Izbrano. Beseda bo tekla o kriminalki Čmrljev žleb, ki je izšla pri založbi Goga. Z avtorico Agato Tomažič se bo pogovarjala Renata Zamida.

Dnevi odprtih vrat potekajo pod naslovom Pri Trubarju na obisku. Foto: Vodnikova domačija
Dnevi odprtih vrat potekajo pod naslovom Pri Trubarju na obisku. Foto: Vodnikova domačija

V sredo, 15. februarja, bosta v gosteh Dragan Živadinov in Dunja Zupančič, ki bosta spregovorila o gledališču kot spektaklu. Prvo predavanje sledi poudarkom knjige Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije, ki je izšla pri založbi */cf, s katero pripravljajo večer.

Dan pozneje sledi odprtje skupinske razstave mlade ilustracije, na kateri bodo do 2. aprila na ogled dela 22 ilustratork in ilustratorjev mlajše generacije. Predstavljenim avtorjem je skupno, da se ne omejujejo na en sam medij, so zapisali ob razstavi, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Centrom ilustracije. Razstavo kurirata Lara Mejač in Ajda Kocutar.

V petek, 16. februarja, bo zazvenel koncert mlade glasbenice Kiki, ki je tik pred izidom svojega prvenca Kriki.

Sobotno dopoldne bo v znamenju otroškega programa s pravljičnim studiem oziroma delavnico, na kateri bodo otroci ob svetlobni mizi z ilustratorko in pedagoginjo Nušo Jurjevič raziskovali slovenske ljudske pravljice. Sobotni večer, naslovljen ITN. – In tako naprej, bo prinesel teoretska razmišljanja teoretikov in teoretičark mlajše generacije. Mentorica programa je Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Trubarjeva hiša literature v svojih prostorih na Stritarjevi ulici 7 v središču Ljubljane prihodnjih 11 dni gosti program Vodnikove domačije. Foto: Trubarjeva hiša literature
Trubarjeva hiša literature v svojih prostorih na Stritarjevi ulici 7 v središču Ljubljane prihodnjih 11 dni gosti program Vodnikove domačije. Foto: Trubarjeva hiša literature

V nedeljo, 19. februarja, bo v sklopu programa za otroke Nedelce v goste prišel komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama, ki tokrat pripravlja zabavno mešanico ljudskih in avtorskih pravljic.

Prihodnji torek bo namenjen književnosti Afrike - o knjigi švedskega avtorja Svena Lindqvista Iztrebimo vse divjake se bo z antropologinjo Sarah Lunaček pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić.

Sreda, 22. februarja, bo posvečena mladim in njihovemu literarnemu ustvarjanju.

Dan pozneje bo čas za dogodek v okviru serije Ispeci pa reci, v okviru katere Maida Džinić ob džezvi kave gosti posameznike in odpira vprašanja, povezana z območjem nekdanje Jugoslavije. Tokratni gostji bosta mlada prozaistka in pesnica iz Kopra Selma Skenderović, avtorica 15 kratkih zgodb, zbranih v knjigo Zakaj molčiš, Hava?, ter avtorica in ilustratorka naslovnice, vizualna umetnica Samira Kentrić.

Dnevi odprtih vrat Vodnikove domačije se bodo sklenili v petek, 24. februarja. O romanu Zakaj ne pišem Dijane Matković se bo znotraj serije To bi lahko bil film z avtorico, filmsko producentko Marino Gumzi in Senjo Požar, ki pri Mladinski knjigi in Cankarjevi založbi skrbi za mednarodne odnose, pogovarjal literarni kritik Sašo Puljarević.