Katedrala v kraju Mirandola iz 15. stoletja je po drugem potresu z izjemo pročelja v celoti porušena. Foto: EPA
Katedrala v kraju Mirandola iz 15. stoletja je po drugem potresu z izjemo pročelja v celoti porušena. Foto: EPA
Italija
Študija italijanskega ministrstva za kulturo je pokazala, da je bilo v obeh majskih potresih poškodovanih kar 60 odstotkov zgodovinsko pomembnih monumentalnih stavb. Foto: EPA

Le na območju Modene in njene okolice poročajo o 45 poškodovanih cerkvah, v Padovi pa o škodi na okoli 100 cerkvah. Zaradi velike škode je zaskrbljen Vatikan, saj bi zmogla Škofovska konferenca Italije plačati le del stroškov restavriranja cerkva, cerkvenega denarja za obnovo tolikšnega števila sakralnih objektov pa ni dovolj.


Drugi potres uničil še tisto, kar je stalo
Močno je poškodovana stolnica v kraju Mirandola iz 15. stoletja, ki stoji v epicentru potresa. Stavba je bila poškodovana že ob prvem potresu, zdaj pa se je tako rekoč porušila. "Po potresu 20. maja se je porušila streha. Mislili smo, da bomo cerkev sčasoma obnovili, po drugem potresu pa je stavba v ruševinah. Tudi zvon, ki je eden največjih v širši okolici, je uničen," je pojasnil župnik v stolnici Alex Sessayya.
Le ruševine so ostale tudi za tamkajšnjo cerkvijo sv. Frančiška, eno najstarejših frančiškanskih cerkva v Italiji. Poškodovana je še vaška cerkev v Brescellu, ki je poznana kot prizorišče iz filmske serije Don Camillo in Peppone.
V mestu Finale Emilia, ki leži v bližini epicentra potresa, se je porušil zgornji del pročelja farne cerkve. Približno takšno podobo imajo danes še številne druge stare cerkve v starih in posledično z zgodovinskimi spomeniki bogatih mestih Modeni, Ferrari in Bologni. V kraju Mirabello je popolnoma uničena streha tamkajšnje cerkve, v kraju San Felice sul Panaro pa je poškodovan velik del zidovja.
Posledice potresa je mogoče videti tudi v Padovi, ki leži okrog 100 kilometrov od epicentra potresa. Na kupolah ene izmed pomembnejših italijanskih znamenitostih, cerkve sv. Antona Padovanskega, so se razpoke še poglobile.

Italija je kot velik muzej
V obeh potresih je bilo poškodovanih kar 60 odstotkov zgodovinsko pomembnih monumentalnih stavb. Tudi sicer je na potresno ogroženih območjih v Italiji več kot 150.000 zgodovinsko pomembnih sakralnih in profanih arhitektur. Italija je kot velik muzej, pravijo strokovnjaki. Ne gre le za cerkve in palače, ampak celotne lokacije ali mesta, ki so zaščiteni kot naravna ali kulturna dediščina.