Jezikovni turisti v Ljubljani lahko izbirajo med tečaji slovnice, konverzacije, slovenske literature in kulture, izpopolnjevanjem za izpit itd. Foto: BoBo
Jezikovni turisti v Ljubljani lahko izbirajo med tečaji slovnice, konverzacije, slovenske literature in kulture, izpopolnjevanjem za izpit itd. Foto: BoBo
Poletni študentje so se letos nakapljali iz kar 27 držav. Foto: BoBo

Intenzivnega tečaja slovenščine, ki ga že 32. leto pripravlja Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik, se bo letos udeležilo 114 posameznikov iz 27 držav.

Na Poletni šoli bo sodelovalo tudi 32 udeležencev slovenskega rodu, ki živijo v tujini - v Argentini, ZDA, Avstraliji, Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Švici, Rusiji, Srbiji, na Hrvaškem, Madžarskem, Nizozemskem in Švedskem - in so dobitniki štipendije ministrstva izobraževanje, znanost in šport ter urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Udeleženci poletne šole lahko izbirajo med dopoldanskim štiritedenskim in dvotedenskim tečajem ter izbirnim popoldanskim tečajem, na katerem se bodo pripravili na izpit iz znanja slovenščine.

Slovenec v "naravnem habitatu"
Organizatorji poleg jezikovnega tečaja napovedujejo tudi pester spremljevalni program. Ta je namenjen spoznavanju slovenske kulture, zgodovine in današnje družbe. Kulturne običaje in navade bodo udeleženci lahko spoznavali v različnih delavnicah, srečanjih z znanimi Slovenci, prek ogledov slovenskih filmov ali gledališke predstave, koncerta in športnih dejavnosti, piše na spletni strani Centra za slovenščino kot drugega/tujega jezika.

Obenem bo v organizaciji omenjenega centra na Filozofski fakulteti letos že osmo leto potekala tudi Mladinska poletna šola slovenskega jezika za mladostnike od 13 do 17 let. Trajala bo od danes do 17. junija.

Nekoč samo izseljenci, danes tudi študenti slovenščine
Intenzivni tečaj slovenščine je bil ob svojem nastanku leta 1982 namenjen predvsem slovenskim izseljencem in njihovim potomcem, do danes pa se ga je udeležilo že več kot 3.000 poletnih šolarjev z vsega sveta.