Partizanska bolnica Franja naj bi bila ponovno odprta decembra 2009. Foto: Mestni muzej Idrija
Partizanska bolnica Franja naj bi bila ponovno odprta decembra 2009. Foto: Mestni muzej Idrija
Partizanska bolnica Franja
Partizansko bolnico Franja je lani septembra skoraj popolnoma uničila vodna ujma. Foto: RTV SLO

Gre namreč za pridobivanje gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo barak v neposredni bližini struge Čerinščice. Ob natančnem upoštevanju trenutno veljavne zakonodaje namreč popolna obnova Franje ne bo mogoča, kajti danes je nemogoče dobiti stavbno pravico v petmetrskem pasu ob vodotokih. Jurij Kavčič, župan občine Cerkno, je tako dejal: "Če hočemo vzpostaviti nekdanje stanje, moramo objekte urediti na mestih, kjer so stali. Zato je treba pridobiti stavbno pravico." Vodja projekta obnove partizanske bolnišnice Franja Stanislav Beguš pa je v upanju na razumevanje Agencije RS za okolje dodal: "Ker je to spomenik posebnega pomena, stroka predlaga, da se Franjo, kolikor je mogoče, postavi v prejšnji podobi v celoti."

Mestnem muzeju Idrija, ki upravlja s Franjo, upajo, da bo vloga za gradbeno dovoljenjem, ki jo bodo predvidoma novembra vložili na idrijsko upravno enoto, ugodno razrešena. Ugodna razrešitev vloge bi omogočila verno sledenje terminskemu načrtu, ki predvideva, da naj bi partizanska bolnišnica v novi podobi zaživela konec leta 2009. Da bi se to uresničilo, bi morali na javnih razpisih izbrani izvajalci barake, mostove in drugo opremo začeti postavljati marca, do konca novembra pa naj bi bilo objekti tudi opremljeni in urejeni za obiskovalce, ki naj bi v ta kulturni spomenik narodnega pomena vstopili okoli božiča 2009.

Preventivni ukrepi ob morebitni veliki ujmi
S trenutnim odstranjevanjem naplavin se sicer končuje prva faza obnove Franje, ki naj bi stala okoli 45.000 evrov. Del naplavljenega gradiva bodo uporabili za utrjevanje struge in druge posege, ki naj bi v prihodnje preprečevali ponovitev lanske tragedije, ko je v vodni ujmi odneslo vse, razen dveh od skupno trinajstih barak partizanskega bolnišničnega kompleksa. Obnova Franje tako predvideva ureditev struge Černišnice od Gorenjih Novakov do izliva v Cerknico, na območju nad sotesko Pasice pa bodo postavili tudi posebne zadrževalnike za 3.000 kubičnih metrov materiala. Tudi za te posege pa bo najprej treba pridobiti dovoljenje.

Začetki delovanja bolnišnice v decembrskih dneh
Ponovno odprtje partizanske bolnice Franja za božič naslednje leto bo tudi neke vrste obujanje spomina na začetke te bolnišnice. Delovati je namreč začela ravno v decembrskih dneh, in sicer leta 1943. Njen ustanovitelj je bil dr. Viktor Volčjak, bolnišnica, ki je delovala do konca druge svetovne vojne, pa je ime dobila po zdravnici in upravnici Franji Bojc Bidovec.

P. B.