Italijanska vlada je za takojšnjo pomoč v potresu prizadetemu območju že namenila 235 milijonov evrov. Na fotografiji pogled na porušene stavbe mesta Pescara del Tronto. Foto: Reuters
Italijanska vlada je za takojšnjo pomoč v potresu prizadetemu območju že namenila 235 milijonov evrov. Na fotografiji pogled na porušene stavbe mesta Pescara del Tronto. Foto: Reuters
Pogled na Giottove freske v asiški cerkvi po končani obnovi leta 2002. Srednjeveška arhitektura je bila močno poškodovana v potresu leta 1997, sredin potresnu sunek pa ji po navedbah restavratorjev ni zadal poškodb.
Pogled na Giottove freske v asiški cerkvi po končani obnovi leta 2002. Srednjeveška arhitektura v Assisiju je bila močno poškodovana v potresu leta 1997, sredin potresnu sunek pa ji po navedbah restavratorjev ni zadal poškodb. Foto: EPA
Potres, Italija
V najbolj prizadetih krajih preživele išče več kot 4.300 reševalcev, njihovo delo pa ovirajo popotresni sunki, ki so jih našteli že več sto. Foto: Reuters

Kot so se dogovorili na sredinem sestanku v Torinu, bodo za pomoč ljudem na prizadetih območjih namenili celoten prihodek, ki ga bo to nedeljo prinesel obisk muzejskih zbirk in arheoloških parkov po državi. "V takšnih trenutkih, ko je zadan tako močen udarec umetniški in arhitekturni dediščini države, je pomembno, da vnovič potrdimo pomen kulture in omogočimo njeno koristnost za tiste, ki trpijo v tej strašni tragediji," so po poročanju Art Nespaper v izjavi za javnost zapisali v torinskem mestnem svetu.


Restavratorji na delo, ko bo končana reševalna akcija

Italijansko ministrstvo za kulturo se je danes srečalo z delovno skupino za umetnost in antikvitete pri vojaški policiji, da dorečejo konservatorsko-restavratorsko strategijo za zaščito kulturne dediščine prizadetih dežel Lacija, Umbrije, Mark in Abruzza. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bodo restavratorji in arhitekti stopili v akcijo šele takrat, ko se bo končala reševalna akcija, katere prednostna naloga je reševanje ujetih v ruševinah in pomoč prizadetemu prebivalstvu.

Po zadnjih podatkih je potres zahteval 267 smrtnih žrtev, število mrtvih pa bi se lahko še povečalo. Po navedbah ministrstva za zdravje je največ žrtev otrok. Izpod ruševin so do zdaj izkopali okoli 200 preživelih, zaradi poškodb pa se v bolnišnicah zdravi 270 ljudi.


Najbolj prizadeti sta mesti Amatrice in Accumoli v deželi Lacj, prav mesto Pecara del Tronto z okolico v deželi Marke in posamezni kraji v Umbriji.

Cerkev v Assisiju nepoškodovana
Iz Assisija, ki leži v deželi Umbriji, so sporočili, da potres z magnitudo 6,2, ni prizadel tamkajšnje bazilike sv. Frančiška Asiškega, ki je bila močno poškodovana v potresu leta 1997. Zgornjo in spodnjo cerkev srednjeveške bazilike, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, si je že v zgodnjih jutranjih urah po potresu ogledal restavrator Sergio Fusetti. V cerkvi, ki jo krasijo freske velikanov italijanskega srednjeveškega slikarstva Cimabueja, Giotta, Pietra Lorenzettija in Simoneja Martinija ni našel poškodb.

Zaščita ogroženih in izpostavljenih spomenikov
Posebna delovna skupina za umetnost in antikvitete medtem pregleduje škodo, ki jo je potres povzročil v mestih Lacija, Mark in preostalih krajev Umbrije. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bodo kulturne spomenike zaščitili pred škodoželjnimi poskusi plenjenja, deželne oblasti pa iščejo ustrezne lokacije za hrambo poškodovanih ali ogroženih artefaktov.