Kdo ve, morda pa natečaj razkrije nadobudnega 'slovenskega Boba Dylana' ... Foto: EPA
Kdo ve, morda pa natečaj razkrije nadobudnega 'slovenskega Boba Dylana' ... Foto: EPA

Protestna pesem in družbenokritična satira pa nista zgolj golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, ampak tudi in predvsem sposobnost satiriziranja dandanašnjika, umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščina uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo.

Slovencem izročilo satire in družbene kritike nasploh ni tuje; v poeziji smo imeli denimo Levstika, Stritarja, Milčinskega očeta in sina, Roba, Menarta, Fea, še vedno imamo Borisa A. Novaka, Rozo, Jano Kolarič in še koga; prav tako je naše satirično-protestno izročilo močno prisotno v glasbenih vodah z imeni, kot so denimo Jani Kovačič, Marko Brecelj in Lačni Franz. Imamo Tomija Lorberja, Martin Ramoveš Band, Danija Bedrača, Tadeja Vesenjaka, Actoona, Xenio Jus, Pridigarje, Same babe in druge.

Razpis se izteče 19. avgusta

Revija Mentor in JSKD RS skupaj s studiem MV razpisujeta natečaj za Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro. Izbrana pesem bo dokončno uglasbena po izboru strokovne žirije, pet feferonov v ožjem izboru pa bodo med drugim objavili in predstavili tudi v reviji Mentor meseca novembra. Če zaradi pomanjkanja ostrine in kakovosti žirija ne bo izbrala najboljšega pesniškega feferona, bodo za prvih deset najbolj perspektivnih avtorjev prispelih pesmi razpisali delavnico, kjer bodo pod mentorstvom pesniških strokovnjakov izpilili družbenokritični ter poetično-satirični slog pisanja.

Določbe sodelovanja:
- natečaj je anonimen;
- natečaj je namenjen delovnemu in ustvarjalnemu ljudstvu;
- pesmi prijavite z namenom brezplačne objave v reviji Mentor v primeru izbora in za uglasbitev v javno dobro;
- vsak avtor sme poslati največ dve pesmi;
- v elektronski obliki naj pisarska duša pošlje svoje poetične ideje do ponedeljka, 19. avgusta 2013, na e-naslov:
mentor@jskd.si.

- ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro, v posebni priponki pa naj čakajo pravi podatki, ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najkasneje 14 dni po izteku roka za prijavo;
- žirija, v kateri tičijo umna protestniška telesa z imeni Ksenija Jus, Jure Longyka, Aida Kurtović in Matej Krajnc, bo pregriznila vse prispele feferone in ugotovila, kateri najbolj useka;
- na podlagi največ 5 najboljših besedil bodo izbrane znane in manj znane glasbene skupine (Martin Ramoveš Bend, Antioksidanti, Matalaja, Napačna diagnoza …) pripravile demoposnetke, med katerimi bo žirija v sodelovanju z avtorjem izbrala najboljšo uglasbeno pesem.

Nagrada za najboljši feferon bosta uglasbitev in posnetek izbranega besedila ter najmanj dve javni predstavitvi. Prvi ekskluzivni predstavitvi uglasbenega komada bosta na radiu VAL 202 in portalu MMC RTV SLO, sledili bodo radijska predvajanja ter javni nastop v petek, 18. oktobra 2013, v Slovenj Gradcu v okviru Festivala mlade literature Urška.

Odločitev žirije ima biti nepreklicna brez možnosti pritožbe ali groženj žiriji.