Osumljenci so galerijam in zbiralcem po svetu pod pretvezo, da gre za originalna dela, prodali 44 ponarejenih slik. Foto: MMC RTV SLO
Osumljenci so galerijam in zbiralcem po svetu pod pretvezo, da gre za originalna dela, prodali 44 ponarejenih slik. Foto: MMC RTV SLO
Campendonk: Raj
Ponarejevalci so prodajali tudi dela nemškega ekspresionista Heinricha Campendonka, ki se je na povabilo Franza Marca pridružil skupini Der Blaue Reiter.
Steve Martin
Med prevaranimi kupci je tudi komik Steve Martin, ki je kupljeno sliko sicer tudi prodal naprej. Foto: EPA

Skupina, ki se je specializirala zlasti za mojstre zgodnjega 20. stoletja, je obtožena prodaje 14 ponarejenih likovnih del v zadnjem desetletju. Gonilna sila domnevne prevarantske ekipe naj bi bil 60-letni Wolfgang Beltracchi, ki mu je z ženo Helene, svakinjo Jeanette in njenim možem Ottom Schulte-Kellinghaus uspelo prelisičiti številne zbiralce, med temi tudi znanega hollywoodskega komika Steva Martina.
Sodni proces naj bi predvidoma potekal 40 dni, na njem pa bo pričalo več kot 160 prič. Četverico je policija aretirala lani, prodajali pa naj bi ponaredke slikarjev, kot so Kees Van Dongen, Max Ernst, Max Pechstein in Heinrich Campendonk. Likovna dela so vedno vestno opremili s certifikati provenience in ustreznimi oznakami. Provenienco del pa so pojasnili z ozadjem, da gre za doslej neznane umetnine, ki sta jih leta skrivala kölnska zbiralca, da bi jih obvarovala pred nacističnim plenjenjem.
Šele analiza razkrinkala goljufe
Potem ko so njihovo avtentičnost potrdili strokovnjaki, je med galerijami in dražbenimi hišami nastala prava 'nakupovalna mrzlica', goljufe pa so razkrinkali šele leta 2008, ko je dal eden izmed zbiralcev nov nakup Campendonka, za katerega je odštel 2,5 milijona evrov, preveriti znanstvenikom. Analiza je namreč pokazala, da je delo naslikano z barvo, ki v času njenega nastanka še ni obstajala, in prevara je bila razkrita.
Martin delo prodal naprej, ne da bi vedel za prevaro
Tudi komika Steva Martina so 'opeharili' pri nakupu Campendonka, ki ga je leta 2004 za 700.000 evrov kupil v pariški galeriji Cazeau-Béraudière. Gre za slikovito delo z naslovom Krajina s konji iz leta 1915, ki ga je dve leti pozneje prodal naprej prek londonske dražbene hiše Christie's švicarskemu poslovnežu za 500.000 evrov. Če bo proces potekal po predvidenih tirnicah, naj bi sodbo podali marca prihodnje leto.
Četverica naj bi s prodajo ponarejenih del zaslužila vsaj 15,8 milijona evrov, v primeru obsodbe pa jim grozi do deset let zapora. Preiskovalci še vedno preverjajo provenienco 33 slik, za katere sumijo, da so ponaredki izpod spretnih rok Beltracchija.