Vjedran Tomić, ki slovi po svojih plezalnih sposobnostih, je pred vstopom v sodišče novinarjem dejal:
Vjedran Tomić, ki slovi po svojih plezalnih sposobnostih, je pred vstopom v sodišče novinarjem dejal: "Kdo sem jaz? Arsène Lupin!" - gre namreč za legendarnega fiktivnega francoskega mojstra tatvin. Tomiću grozi 20 let zapora. Foto: AP
Fernand Léger: Tihožitje
Sprva je bilo mišljeno, da bi tat odnesel le eno sliko, in sicer Tihožitje Fernanda Légerja iz leta 1922, vendar so mu same razmere tako rekoč ponudile še več mojstrovin. Foto: Wikiart
Pastoral
Med ukradenimi deli je tudi slika Pastorala Henrija Matissa iz leta 1905. Foto: Wikiart

49-letni Vjedran Tomić je obtožen, da je iz Musée d'Art Moderne, ki stoji nasproti Eifflovega stolpa, maja 2010 ukradel pet slik v vrednosti okoli 100 milijonov evrov. Vsaj po oceni pariških oblasti naj bi bile vredne toliko, saj nekateri strokovnjaki namreč menijo, da je vrednost del vsaj dvakrat tolikšna.

Ena največjih tatvin slik v zadnjih letih
Storilca so aretirali leto dni kasneje po anonimnem namigu, ki ga je dobila pariška policija, Tomić pa je dejanje po aretaciji priznal. Kljub priznanju ni želel izdati imena osebe, ki je naročila tatvino, ki velja za eno večjih tatvin umetniških slik v zadnjih letih.

Tomić, ki je bil v preteklosti obsojen za kar 14 tatvin, izvedenih s plezanjem po stavbah, je pravzaprav imel namen ukrasti zgolj eno sliko, in sicer Tihožitje Fernanda Légerja iz leta 1922. V poslopje muzeja je prišel tako, da je prežagal s šibko žabico zaklenjeno mrežo in nato vdrl skozi okno za njo. Po poročanju francoskih medijev je alarmni sistem v muzeju ravno čakal na popravilo, slike pa je iz muzeja odtujil v nočnih urah.

Jagodni izbor mojstrovin, nabran po okusu "pravcatega ljubitelja umetnosti"
Na veliko presenečenje vlomilca se alarm ni sprožil in tako se je po muzeju sprehajal še celo uro ter si lahko po lastnem okusu nabral jagodni izbor mojstrovin. Tomić se je namreč opisal za "pravcatega ljubitelja umetnosti". Njegov sprehod skozi muzejske prostore je bil tako brezskrben tudi zato, ker se je zlahka ognil sistemu varnostnih kamer, ki so bile povrh vsega tako slabe, da je s posnetkov nemogoče prepoznati posameznikov obraz.

Pred vstopom v sodišče je Tomić novinarjem dejal: "Kdo sem jaz? Arsène Lupin!" - gre namreč za legendarnega umišljenega francoskega mojstra tatvin.

Predsedujoči sodnik Peimane Ghalez-Marzban je izpostavil nelagodje glede tega, s kakšno "nenavadno lahkoto" se je atletski vlomilec izmuznil "okrnjenemu" varnostnemu sistemu in ukradel "neprecenljive" mojstrovine, katerih vrednost "daleč presega njihovo tržno vrednost".

Umanjkanje slik so zaznali šele naslednje jutro, ko so varnostniki obhodili stavbo, preden so odprli vrata za javnost. Ukradene so bile slike Le pigeon aux petits pois Pabla Picassa iz leta 1911, Pastorala Henrija Matissa iz leta 1905 in še platna Georgesa Braqua, Amedea Modiglianija in prej omenjenega Ferdinanda Légerja.

Slik do danes še niso našli, morda so v Izraelu
Vjedran Tomić je nato spretno pridobljene slike predal dvema osebama. Trgovec z umetninami Jean-Michel Corvez naj bi naročil vsaj eno, in sicer delo Ferdinanda Légerja za 40.000 evrov, ki naj bi ga po njegovih besedah naročil zbiralec iz Maroka ali Savdske Arabije. Tretji obtoženi pa je zbiralec in popravljavec redkih ur Yonathan Birn, ki mu očitajo, da naj bi skril vseh pet del. Med zaslišanjem se je slednji zlomil in v solzah priznal, da ga je zajela panika in da so slike posledično pristale v smeteh.

Slik sicer niso nikoli našli, vendar preiskovalci niso prepričani, ali naj Birnu verjamejo. Sumijo namreč, da je mogoče, da so umetnine morda v Izraelu, ki ga je Birn pred časom tudi obiskal. Po poročanju tujih medijev naj bi Tomiću grozilo 20 let zapora, drugima dvema obtoženima pa po 10 let.