Vodnikov trg je najdišče ostalin frančiškanskega samostana s cerkvijo iz 13. stoletja, na tem območju je bilo nekoč najstarejše ljubljansko pokopališče. Foto: BoBo
Vodnikov trg je najdišče ostalin frančiškanskega samostana s cerkvijo iz 13. stoletja, na tem območju je bilo nekoč najstarejše ljubljansko pokopališče. Foto: BoBo
Na Vodnikovem trgu bo še naprej delovala živilska tržnica, podzemne garaže pa na tem območju očitno ne bo. Foto: BoBo
Ljubljanska tržnica, Plečnik
Po besedah Jelke Pirkovič je moral ZVKDS pri izdajanju kulturnovarstvenih soglasij za projekt upoštevati le odlok iz leta 1990, ko je bila arheološka stroka 'postavljena na drugih osnovah, tudi ni bilo še mednarodnih standardov, kot nas obvezujejo danes'. Foto: BoBo
Arheološke raziskave na Vodnikovem trgu

Za kulturni spomenik je trg razglašen za leto dni, najmanj za toliko časa pa je torej ustavljena gradnja garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico. Zavod za varstvo kulturne dediščine mora do 12. septembra pripraviti predlog za trajno razglasitev zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg, kjer je bilo tudi najstarejše ljubljansko pokopališče, danes pa ga poznamo kot območje ljubljanske tržnice.
Če bo predlog sprejet, bo to pomenilo tudi dokončno ustavitev projekta gradnje podzemne garaže pod tržnico, katere investitorica naj bi bila Mestna občina Ljubljana v sklopu javno-zasebnega partnerstva s podjetjema Gradis G in KID Jožeta Anderliča, poroča današnje Delo.
Odlično ohranjene ostaline
Razlog tiči v tem, da so arheološka izkopavanja in arheološko sondiranje potrdili domneve, da je pod tržnico, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika, odlično ohranjenih več nekdanjih cerkvenih objektov in srednjeveških utrdb, piše Janez Petkovšek v Delu.

Ostaline so ohranjene bolje, kot so pričakovali, njihova predstavitev in situ (na kraju samem) pa zaradi obsežnih gabaritov in namembnosti tržne površine po mnenju strokovnjakov ni primerna. Menijo pa, da ima velik potencial za takšno predstavitev vzhodni del najdišča, kjer so ostaline mestnega obzidja s Kloštrskimi vrati, mostom in barbakanom.

Podzemna garaža torej ne bo mogoča, saj bo po predlaganem varstvenem režimu prepovedano posegati v prostor, v katerem bi lahko poškodovali spomenik. Kljub začasni zaščiti na Vodnikovem trgu še naprej lahko deluje živilska tržnica, arheološke raziskave pa naj bi se nadaljevale še naprej, poroča Delo.

"Ko se je pokazalo, da je gradbeno dovoljenje za garažo odpravljeno, se je pokazala možnost, da si pridobimo čas, da poglobimo spoznanja o arheološkem potencialu Vodnikovega trga," je pojasnila generalna direktorica ZVKDS-ja Jelka Pirkovič. Na zavodu upajo, da bodo dodatne raziskave opravljene kmalu, potem pa bo padla odločitev o tem, ali bodo zaščito preklicali ali pa bo Vodnikov trg za stalno razglašen za arheološki spomenik državnega ali morda lokalnega pomena.
Vodja ljubljanske enote ZVKDS-ja Boris Vičič je med drugim spomnil, da so v zadnjem desetletju med drugim na širšem področju okoli tržnice odkrili zelo dobre ostanke topovske ploščadi pred vhodom v mesto, pa tudi dve samostanski kapeli s posmrtnimi ostanki in celo grob Ferdinanda Auersperga, pri čemer bo mogoče opraviti tudi DNK-analizo.

Žiga Turk: Nikomur ne nagajamo, ampak delamo uslugo ljudem
Na novinarsko vprašanje, ali gre za nagajanje županu Mestne občine Ljubljana, je minister odvrnil, da za zdaj "še ne vemo, ali bo Ljubljana dobila županjo ali župana". Sicer mu je žal, da se zgodba umešča v čas pred volitvami, a poudarja, da je treba predlog podpisati zdaj, saj je tekel zadnji rok, sicer bi se tam sprožila dela, ki bi zaščito za vedno preprečila.
Žiga Turk zatrjuje, da nikomur ne nagajajo, ampak meni, da delajo uslugo ljudem, mestu in kulturni dediščini. Želi si, da tržnica ostala kraj, kjer se ljudje lahko srečujejo, in prostor, kjer "čutijo pod svojimi nogami nekaj tisoč let zgodovine, ne pa tri nadstropja pločevine ali kakšen trgovski center".
Sicer pa je minister tudi osebno proti gradnji tržnice. Meni, da bi garaža še povečala naval prometa v središče mesta, medtem ko na Vodnikov trg ni širokih dovozov. Kot je dejal, iz programov številnih županskih kandidatov razbere interes za krepitev javnega prevoza in po njegovem mnenju je to pravi način. Ob tem je dodal, da njegova "osebna ocena" ni vplivala na odločitev, da podpiše predlog o zaščiti.

Arheološke raziskave na Vodnikovem trgu