Ena od zvezd letošnjega festivala je ameriška plesalka Susan Frankovich. Foto:
Ena od zvezd letošnjega festivala je ameriška plesalka Susan Frankovich. Foto:

Gre za največji festival, ki neguje ta zapeljivi ples pri nas. Poleg najboljših slovenskih plesalk, med katerimi je aktualna državna in svetovna mladinska prvakinja Nika Mlakar, se bodo predstavili tudi gostje iz tujine; sosednje Hrvaške in Italije ter malce bolj oddaljene Nemčije in ZDA. Vrhunec dogajanja bo predstava Lepote Orienta, v kateri bodo glasbeniki in predvsem plesalke predstavile plese Orienta od njegovih začetkov pa vse do današnjih modernih stilov, ki so se razvili iz starodavnih obredov.

Sicer pa organizatorji obljubljajo tudi pester spremljevalni program. Tako je v drugem preddverju že vse nared za orientalsko tržnico, na kateri se bodo predstavili obrtniki, kuharji, vedeževalka, pa tudi umetniki. Na ogled bo fotografska razstava Afriške rože, pisateljica Saška Jenič bo predstavila knjigo o Orientu.

V nedeljo se bodo lahko vse znanja željne plesalke izpopolnile na celodnevnih delavnicah, ki jih bosta vodili dve svetovno priznani pedagoginji Leyla Jouvana in Susan Frankovich.

Ines Kočar