Ptujski grad zaradi pomanjkanja denarja že leta ni bil deležen temeljite prenove, ampak predvsem
Ptujski grad zaradi pomanjkanja denarja že leta ni bil deležen temeljite prenove, ampak predvsem "krpanj za silo". Foto: MMC RTV SLO
Najbolj kritično je stanje grajskega obzidja, saj obstaja nevarnost, da se bo podobno kot februarja 2015 (na fotografiji) znova zrušilo. Foto: Danijel Poslek

Zdaj so razpis objavili četrtič, in če bo tokrat uspešen, bi z deli lahko začeli septembra.

Težave z grajskim obzidjem na pristojnem ministrstvu rešujejo postopoma vse od leta 2015, ko so obnovili vzhodni del zidu. Pozneje so izvedli raziskavo stanja, izdelali projektno dokumentacijo za sanacijo dodatnega dela obzidja ter izpeljali javni razpis za izbor izvajalca del.

V naslednjih letih načrtujejo izdelavo projektne dokumentacije in sanacijo še drugih delov obzidja, kar bo potekalo v skladu s konservatorskim načrtom, ki je v izdelavi in bo predvidoma dokončan do konca letošnjega leta.

Nepopolne vloge, navite cene ...
Glede prve faze obnove pa se je zapletlo pri razpisu, na katerega sta sicer prispeli dve ponudbi, a sta bili kot nedopustni zavrnjeni. Ena zaradi neizpolnjevanja vseh pogojev, druga zaradi previsoke ponujene cene, saj je vrednost ponudbe presegala ocenjeno vrednost za 135 odstotkov.

Medtem se je iztekel tudi že drugi razpis, na katerega je prispela ena popolna ponudba ponudnika, s katerim je že bila sklenjena pogodba. Ker pa ta ni izpolnil pogodbenih obveznosti in je zavrnil začetek izvajanja del, so na ministrstvu pogodbo odpovedali. Zgodba se je ponovila tudi v tretjem poskusu.

Račun bo poravnala država
"Ker se zavedamo nujnosti sanacije zidu, smo takoj pripravili nov razpis, ki smo ga objavili 29. junija, izteče pa se 20. julija. Če bo uspešen in se bo zaključil z izborom izvajalca, bo ta z delom pričel takoj po podpisu pogodbe in uvedbe v delo, predvidoma septembra,"
so še dodali na ministrstvu za kulturo.

Kot so ob tem pojasnili, ocenjena vrednost del za sanacijo podpornega zidu na južni strani in podpornega zidu pod vzhodnim stolpom znaša 180.000 evrov, obnovo pa bo v celoti financiralo ministrstvo za kulturo.