Čeprav prej na Japonskem ni bila pretirano znana osebnost, pa je njena aretacija sprožila vsesplošno debato o upravičenosti japonskih zakonov v povezavi z obscenostjo; ti namreč prepovedujejo javno upodabljanje genitalij, ki so v medijih praviloma zamegljene. Foto: Umetničina spletna stran
Čeprav prej na Japonskem ni bila pretirano znana osebnost, pa je njena aretacija sprožila vsesplošno debato o upravičenosti japonskih zakonov v povezavi z obscenostjo; ti namreč prepovedujejo javno upodabljanje genitalij, ki so v medijih praviloma zamegljene. Foto: Umetničina spletna stran
So male figurice res kaj bolj obscene od vsenavzoče Hello Kitty? Foto: Umetničina spletna stran

O Megumi Iragaši - ki ustvarja pod umetniškim imenom Rokude Nashiko ("malopridnica" oz. "pokvarjen otrok") - se je pred kratkim veliko pisalo, ker je ustvarila model za kajak, oblikovan po njenih lastnih genitalijah. Umetnica, ki je v policijskem pridržanju že od začetka decembra, je bila včeraj uradno obtožena kršenja zakona, ki prepoveduje obscenosti.

"Moja dela naj bi povzročala dobrovoljen smeh, ker imajo opravka s prisrčno okrašenimi spolnimi organi. Niso pa obscena," na obtožbe odgovarja umetnica, kot poroča časopis Asahi Šimbun.

Že drugič navzkriž z zakonom
42-letno Igarašijevo je policija za krajši čas pridržala poleti, ker je svoja dela razstavljala v neki tokijski erotični trgovini in ker je naročnikom razpošiljala načrte za zgoraj omenjeni anatomski kajak. Prav njena aretacija je julija sprožila javno debato o pravicah žensk in o svobodi umetniškega izražanja na Japonskem. Na podlagi pritožbe (in peticije, ki jo je podpisalo na tisoče ljudi) so jo takrat že po nekaj dneh izpustili.

A 3. decembra je bila Iragašijeva spet aretirana; tudi tokrat je uradni razlog za njeno aretacijo distribucija podatkov, potrebnih za 3D-tiskanje njene skenirane vulve, ki je bila predloga za celoten projekt s kajakom.

Japonska ima sicer cvetočo pornografsko industrijo, obenem pa še vedno veljajo strogi zakoni, ki preprečujejo tako fotografije kot druge upodobitve dejanskih genitalij. (Zakon izvzema le umetnost animeja in mange.)

Če jo obtožijo distribucije obscenih podob ali posedovanja teh z namenom prodaje, umetnica lahko dobi do dve leti zaporne kazni in kazen dva in pol milijona jenov (skoraj 17 tisoč evrov). "Mislim, da ni moja vulva nič obscenega," je Igarašijeva že julija izjavila takoj po prihodu iz zapora. "Trdno sem sklenila, da se ne bom nikoli vdala policijski premoči."

V imenu rušenja tabujev
Umetnica na svoji spletni strani pojasnjuje, kaj navdihuje njeno delo: "Zakaj sem se lotila takih stvaritev? Ker nisem še nikoli videla tuje muce in sem bila preveč zaskrbljena nad svojo lastno. Nisem vedela, kakšna bi morala biti na pogled, in v isti sapi sem bila prepričana, da je nenormalna." Njeno poslanstvo je, tako pravi, da bi bile vagine "bolj vsakdanje in pop". "Vagina je v japonski družbi velik tabu ... velja za nekaj obscenega, medtem ko so penisi pač del popkulture," opozarja. Na Japonskem, podobno kot drugod po svetu, denimo obstajajo tudi vsakoletni festivali plodnosti, ki se vrtijo okoli ogromnih falusov.