Antične primerke je v imenu Iraka prevzel iraški ambasador Fareed Yasseen (na desni) v svoji washingtonski rezidenci, predala mu jih je Ameriška imigracijska in carinska služba (ICE), poroča Reuters. Foto: Reuters
Antične primerke je v imenu Iraka prevzel iraški ambasador Fareed Yasseen (na desni) v svoji washingtonski rezidenci, predala mu jih je Ameriška imigracijska in carinska služba (ICE), poroča Reuters. Foto: Reuters

Antične primerke je v imenu Iraka prevzel iraški veleposlanik Farid Jasin v svoji washingtonski rezidenci. Predala mu jih je Ameriška imigracijska in carinska služba (ICE).

Boj proti plenjenju starin
“Še naprej bomo sodelovali, da bi preprečili plenjenje starin in zagotovili, da bodo morali tisti, ki se lotevajo takšnih zlorab, prevzeti odgovornost za svoja dejanja," je ob predaji nezakonito pretihotapljenih starin povedal direktor ICE-ja Thomas Homan.

V oklahomski družbi Hobby Lobby so že julija privolili v predajo 5.548 antičnih starin in v plačilo treh milijonov dolarjev globe za reševanje uradnih postopkov, ki jih je vložilo ameriško pravosodno ministrstvo.

5.500 kosov iz iraške zgodovine
Green je kupil kose z iraškim izvorom za skupaj 1,6 milijona dolarjev. Pred sodnikom so morali zajamčiti, da bodo obvestili vladne organe, če bodo prejeli še kakšne kose ali pa zgolj izvedeli, kje so locirani ali kdo jih ima v nezakoniti lasti.

Na pravosodnem ministrstvu so povedali, da je Hobby Lobby leta 2010 kupil antične starine - v Oklahomo, sedež Hobby Lobbyja, so predmete tovorili prek Združenih arabskih emiratov in Izraela, v dokumentaciji pa je bilo navedeno, da gre za keramične ploščice iz Turčije in Izraela. Nakup je bil poln alarmantnih okoliščin. Kupci so v celoti prezrli opozorila, da so se lahko predmeti v njihovih rokah znašli po prepovedani poti in da verjetno izhajajo z arheoloških najdišč v Iraku.

Green je julija na sodni obravnavi povedal, da bi morali v družbi ravnati bolj pazljivo in preveriti, pod kakšnimi okoliščinami se je zgodil nakup dragocenih antikvitet.

Tudi sicer sporno podjetje
Direktor podjetja Hobby Lobby Steve Green, sicer predan kristjan in navdušenec nad bibličnimi artefakti, je tudi predsednik zasebno financiranega Muzeja Biblije v Washingtonu, ki je vrata odprl novembra 2016. Sprva so Hobby Lobbyju očitali, da naj bi najdbe iz Iraka zbirali prav za ta muzej. Vendar je Green to zanikal.

V medijih se družba pojavlja že od leta 2014, ko je vrhovno sodišče odločilo, da skupaj s trgovsko verigo Conestoga Wood Specialties iz Pennsylvanije lahko zaradi verskih prepričanj zavrnejo kritje kontracepcijskih sredstev svojim zaposlenim.