Osrednje sporočilo Alphieja je, da umetnost ne sodi samo v galerije. Foto: Reuters
Osrednje sporočilo Alphieja je, da umetnost ne sodi samo v galerije. Foto: Reuters
Alphiejeva najresnejša konkurenca je inštalacija Rubber Duck, ki je v zalivu Harbour gostovala januarja 2013. Foto: EPA

Napihljiva, 15 metrov dolga "skulptura" želve, poslikana z vzorcem koralnega grebena, je uradno naslovljena Alpha Turtle, v resnici pa že nosi ljubkovalni vzdevek Alphie. V pristanišče jo je spustil sydneyjevski akvarij, ki tako oglašuje svojo enomesečno priložnostno razstavo umetnika BJ Pricea.

Price je svoj prepoznavni vzorec "alpha", ki je preplet črnih in belih vijug, ustvaril po vzoru koralnega grebena."Alphieja si rad predstavljam kot veliko-, res velikopoteznega ambasadorja za koralni greben. Radi bi navdihnili ljudi, da bi o problematiki začeli razmišljati na ustvarjalen način," razloži Price.

Razstava pod vodo
Njegova razstava abstraktnega ekspresionizma v akvariju nima ravno konvencionalne postavitve: dela so zaščitili pred vodo in jih potopili v posamezne akvarije, kjer zdaj okrog njih plavajo morski psi in ribe. Vse umetnine so na prodaj, deset odstotkov od izkupička pa bo dobila organizacija Sea Life Trust, ki se ukvarja z reševanjem koralnega grebena.

Kakšen racak neki?
Price seveda upa, da bo njegov Alphie po priljubljenosti prekosil potujočo umetnino Rubber Duck, ki je med drugim gostovala tudi v sydneyjevskem pristanišču. "To je več kot samo predimenzionirana igračka za v banjo, veliko večjo nalogo ima ... Ob njem se bodo ljudje nasmehnili, obenem pa pomislili, kako lahko pomagajo ohraniti največji živeči organizem na svetu." Za to bo imel želvak na razpolago točno mesec dni.