Claude Picasso, sin, ki ga je imel umetnik z Françoise Gilot, s katero se je spoznal v Parizu med drugo svetovno vojno, ko je bila ta še študentka slikarstva, je prepričan, da njegov oče ne bi podaril tako velikega števila slik eni sami osebi. Foto: EPA
Claude Picasso, sin, ki ga je imel umetnik z Françoise Gilot, s katero se je spoznal v Parizu med drugo svetovno vojno, ko je bila ta še študentka slikarstva, je prepričan, da njegov oče ne bi podaril tako velikega števila slik eni sami osebi. Foto: EPA
Pablo Picasso
Med deli, ki naj bi jih Pierru Le Guennecu podaril Pablo Picasso, je kar nekaj del iz t. i. 'modrega obdobja,' pa tudi poznejšega ustvarjanja, ko je umetnik ubral povsem nove smeri. Foto: Wikipedia

71-letni Pierre Le Guennec iz južne Francije se lahko pohvali z zavidanja vredno zbirko del enega največjih umetniških imen 20. stoletja. Natanko 271 del, med drugim litografij, kubističnih olj, akvarelov in beležnic naj bi hranil doma, zbirka pa naj bi bila vredno približno 60 milijonov evrov.
Upravljavci Picassove dediščine tako velikemu darilu ne verjamejo, zato so se že obrnili na sodišče zaradi domnevno nezakonitega privzema umetniškega dela. Po navedbah francoskega časopisa Liberation je med omenjenimi deli precej akvarelov iz Picassovega modrega obdobja, tu je še devet kubističnih del, ki so po ocenah strokovnjakov vredna 40 milijonov evrov.
Pierre Le Guennec je na začetku 70. let, v obdobju treh let, preden je umetnik umrl, namestil protivlomne alarmne sisteme v različnih umetnikovih hišah po Franciji, med drugim v vili v Cannesu.
Tako velik Poklon Picassu ni podoben?
Septembra je upokojeni električar stopil v stik z umetnikovimi potomci v upanju, da bi avtentičnost del potrdil Picassov sin Claude, a njegove reakcije verjetno ni pričakoval. Claude Picasso je takoj podvomil o Le Guennecovem pojasnilu, od kod je slike dobil, saj je prepričan, da njegov oče nikoli ne bi dal tako veliko del eni sami osebi. "Ne prepriča me. Umetnost je bila del njegovega življenja," je sin velikega mojstra španskega rodu povedal za Liberation.

Potem ko so potrdili avtorstvo del, je Picassova družina kontaktirala posebni policijski oddelek za umetnine, ki naj bi že preiskal Le Guennecov dom na Azurni obali, zasegel slike, njega pa zaslišal. Po navedbah BBC-ja je tako pred vrati milijonska bitka za lastništvo nad slikami. Po ocenah newyorškega Metropolitanskega muzeja je Pablo Picasso, ki je bil izredno cenjen že za časa svojega življenja, ustvaril več kot 20.000 del, med katerimi so bila številna prijavljena kot pogrešana.