Umetnica o sebi pravi:
Umetnica o sebi pravi: "Delujem kot motnja. Jaz sem bila vedno motnja, ampak to je moja usoda. Jaz ne morem biti drugačna." Utrinkom iz bogatega življenja slikarke lahko prisluhnete drevi na Radiu Slovenija v oddaji (Ne)obvezno v nedeljo, ko bo Metko Krašovec gostil Janko Petrovec. Foto: BoBo Foto:

Ena najodličnejših slovenskih slikark, Metka Krašovec, katere 70-letnico so v Moderni galeriji nedavno počastili z retrospektivno razstavo njenih del, nepretrgoma ustvarja že štiri desetletja, a mojstrica slike, risbe, grafike in tudi ilustracije živi bogato življenje tudi takrat, ko ne vihti čopiča.
Zgodbam nemirnega duha, ki svoje domovine vedno znova na novo izumlja, boste lahko prisluhnili v nedeljo, 12. februarja, ob 20. uri na Prvem programu Radia Slovenija, ko bo Metka Krašovec gostja Janka Petrovca v oddaji (Ne)obvezno v nedeljo.
Diplomirala je leta 1964 iz slikarstva pri Gabrielu Stupici, pri katerem je opravila tudi slikarsko specialko. Pri Riku Debenjaku je magistrirala iz grafike. Izpopolnjevala se je v ZDA in Veliki Britaniji. Leta 1977 je postala profesorica slikarstva na ljubljanski likovni akademiji. Po besedah Martine Vovk, kustosinje pregledne razstave Metke Krašovec, kjer so s slikami in risbami na papirju predstavljena vsa poglavitna slogovna in vsebinska poglavja slikarkine ustvarjalne poti, dela umetnice takoj prepoznamo, saj so izrazito samosvoja in osebna, tako po ikonografiji kot po njeni lastni poetiki, ne glede na trende. Sočasno pregledni razstavi, ki bo v Moderni galeriji na ogled do 29. aprila, v galeriji Equrna razstavlja manjše risbe.
Njen opus je raznolik, a ga povezuje jasna usmeritev in ideja, za katero umetnica išče vedno nove poti realizacije. "Nove poti se ne bojim, morda je večja bojazen, da ostaneš na stari poti, še vedno, tudi po tem, ko si jo že izčrpal."