Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk vidi prihodnost kulture tudi v povezovanju z drugimi, bolj racionalnimi področji skupnega ministrstva, iz takšnega združevanja bi po njegovem mnenju lahko nastale
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk vidi prihodnost kulture tudi v povezovanju z drugimi, bolj racionalnimi področji skupnega ministrstva, iz takšnega združevanja bi po njegovem mnenju lahko nastale "vrhunske stvari". Foto: BoBo

Poskušali bomo prihraniti na vseh teh vmesnih delih, inštitucijah, ki sicer pomagajo pri organizaciji, da se denar razporedi, kontrolira.

Žiga Turk o varčevanju na skupnem ministrstvu
Minister Žiga Turk
Žiga Turk pravi, da bo v sklopu varčevanja, ki čaka tudi njegovo ministrstvo, skušal čim manj prizadeti tiste, ki ustvarjajo, učijo in raziskujejo. Foto: BoBo

"Ministra in ministrstvo za kulturo imamo, to je moje ministrstvo, stvar je zaključena. Skrb za kulturo bo natančno taka ali pa še boljša, kot je bila v preteklosti," je v intervjuju za STA povedal Turk in pogledal tudi v prihodnost: "Zavzemam se, da na kulturo gledamo kot na nek temelj naše preteklosti, državnosti, samobitnosti in identitete. Toda kulturi moram dati tudi vlogo v prihodnosti, da povežemo ustvarjalni, mehki, umetniški pol ljudi in tisti bolj znanstven, racionalen pol, ki sodi v druge dele tega ministrstva." Po njegovem mnenju bo združevanje teh polov v Sloveniji lahko dalo vrhunske rezultate, tudi na gospodarskem področju.

Prihraniti bodo poskušali na "vmesnih delih"
Z večino organizacij, ki nasprotujejo združenemu ministrstvu, se bo Turk srečal v prihajajočem tednu, saj je imel zaradi prevzemanja ministrstva dozdaj za to premalo časa. "Tega dialoga se veselim, stikov si želim, prej ko bodo, bolj ko bodo konstruktivni, bolj bom zadovoljen," pravi novi minister. Na vprašanje, ali bodo posamezni resorji, združeni pod skupnim ministrstvom, zdaj na slabšem, Turk odgovarja, da gre predvsem za način organizacije teh dejavnosti in področij, ter upa, da bodo delali bolje, kot se je delalo doslej. "Morda bo težava v tem, da se bo moral minister kdaj odločiti, ali se bo osebno srečal z nekom iz znanosti, šolstva, kulture, ali bo obiskal športno, kulturno ali znanstveno prireditev, toda mislim, da to ni največji problem," je o obsegu dela superministra povedal Turk.

Napovedano varčevanje po ministrovih besedah čaka vse, tudi njegovo ministrstvo, saj vse kaže na neko daljše obdobje stagnacije, zato je treba porabo uskladiti z možnostmi, ki so na voljo. "V tej luči se bom s svojimi sodelavci boril za to, da bi čim manj prizadeli programe, tiste učitelje, ki delajo z otroki, tiste raziskovalce, ki raziskujejo, profesorje, ki učijo, kulturnike, ki izvajajo program. Poskušali bomo prihraniti na vseh teh vmesnih delih, inštitucijah, ki sicer pomagajo pri organizaciji, da se denar razporedi, kontrolira," je o varčevalnih načrtih še razložil Turk.

Poskušali bomo prihraniti na vseh teh vmesnih delih, inštitucijah, ki sicer pomagajo pri organizaciji, da se denar razporedi, kontrolira.

Žiga Turk o varčevanju na skupnem ministrstvu