Žilič Fišerjeva, ki je imela na elektrotehniški fakulteti 40-urni delovnik, je obenem s polnim delovnim časom uradno opravljala še funkcijo generalne direktorice zavoda, kar naj bi počela še najmanj do konca junija letos. Foto: BoBo
Žilič Fišerjeva, ki je imela na elektrotehniški fakulteti 40-urni delovnik, je obenem s polnim delovnim časom uradno opravljala še funkcijo generalne direktorice zavoda, kar naj bi počela še najmanj do konca junija letos. Foto: BoBo
Suzana Žilič Fišer
Na mariborski občini naj bi se za ukrep zoper sporno pogodbo z Žilič Fišerjevo odločili, potem ko bo postopek inšpektorata za delo pravnomočno sklenjen. Na zavodu pa so v zvezi s tem že vložili zahtevo za sodno varstvo. Foto: RTV SLO

Meni, da je za neustrezno pogodbo kriva svet zavoda oziroma mariborska občina kot ustanoviteljici zavoda, medtem ko sama nanjo ni imela vpliva.


"Čisto sprenevedanje"
"Zakaj so mi dali pogodbo, ki je zanje finančno ugodnejša, zdaj pa se delajo vsi po vrsti neumne? To je čisto sprenevedanje," je povedala in dodala, da so bile na takšen način sklenjene pogodbe tudi z drugimi zaposlenimi na zavodu.

"Gre za diskreditacijo projekta EPK-ja in mene osebno, saj nisem storila nikakršnega prekrška. V podpis sem dobila pogodbo delodajalca, ki zmeraj določi način dela," je pojasnila in dodala: "Jaz nisem kršitelj, zato nisem dobila nobene globe ali opozorila."

"Gre za izjemno sprenevedanje odgovornih, saj bi morali reagirati, če je bil kakršen koli sum že vzpostavljen v zadnjem času, ne pa da so želeli, da v kritičnem trenutku rešujem skorajda zavožene zadeve, zdaj ko je projekt izpeljan, pa me poskušajo diskreditirati," je dejala in dodala, da dobiva v zadnjih tednih grozilna elektronska sporočila, prejšnji teden pa se je zgodil vlom na sedež zavoda. "Razmišljam o tožbi, ker gre za načrtno blatenje mojega imena," je še zatrdila.

Pogodba velja še do začetka julija
Pogodbo z Zavodom Maribor 2012 ima Žilič Fišerjeva sklenjeno do 1. julija letos. Občina si sicer prizadeva, da bi zavod predčasno zaprla, njegove dejavnosti pa bi prevzel Narodni dom Maribor. Po besedah Žilič Fišerjeve so poravnane pogodbe do večine koproducentov, ki so sodelovali pri EPK-ju, do konca tega tedna pa naj bi razčistili še vse sporne račune.

Na zavodu je trenutno zaposlenih še okoli 15 ljudi, med njimi tudi programski direktor EPK-ja Mitja Čander, ki je sicer pred časom povedal, da bo projekt zapustil že konec aprila.

Kazen za Zavod Maribor 2012
Prijava na inšpektoratu za delo je bila po besedah Žilič Fišerjeve rezultat anonimke na Komisijo za preprečevanje korupcije. Inšpektorat je po poročanju medijev ugotovil, da je podjemna pogodba med Zavodom Maribor 2012 in generalno direktorico, ki je bila obenem tudi polno zaposlena na mariborski elektrotehniški fakulteti, v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih. Zavodu naj bi zato izdal kazen za 3000 evrov, nekdanjemu predsedniku sveta zavoda Otu Lutharju pa 450 evrov.