"Glede na to, da pri nas tudi še po 150 letih delovanja kulturna društva in njihova mreža dobro delujejo, pa čeprav pogoji, kot so infrastruktura in financiranje, niso idealni, lahko rečemo, da je to znak zdrave družbe," je še povedal. Interes ljubiteljskih kulturnikov po njegovih besedah vse te pomanjkljivosti prekrije, zanimanje za kulturo pa se celo krepi, saj se pojavljajo vedno nove dejavnosti, na primer sodobni ples in novi mediji, česar pred desetletji ni bilo.

Nagrajeni Franci Pivec in direktor JSKD-ja Marko Repnik. Foto: Matej Maček
Nagrajeni Franci Pivec in direktor JSKD-ja Marko Repnik. Foto: Matej Maček

Osrednja prireditev v organizaciji javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti se je odvila v četrtek v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu. Podelili so priznanje za življenjsko delo in še za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi. Večer je povezoval Saša Krajnc, tudi sicer folklorist.

Goste in nagrajence je uvodoma pozdravil direktor JSKD-ja Marko Repnik, ki je povedal, da odličja letos podeljuje že enaindvajsetič: "Skušamo nagraditi vse tiste zaslužne, ki so pustili poseben pečat in brez katerih naša skupnost danes ne bi bila to, kar je. Kultura je kruh in radi jo imamo takšno, kot je – opazno, pronicljivo, vidno in slišno." Minister za kulturo Zoran Poznič, ki se prireditve ni mogel udeležiti, je čestitke nagrajencem predal prek video povezave, so sporočili iz JSKD-ja.

Nagrajenci in direktor JSKD-ja Marko Repnik. Foto: Matej Maček
Nagrajenci in direktor JSKD-ja Marko Repnik. Foto: Matej Maček

Pivec je v zahvali med drugim povedal, da je sam dolga leta vodil komisijo za podelitev priznanj, zato ve, da je med nami veliko ljubiteljskih kulturnikov, ki bi si jo prav tako zaslužili. "Prav zaradi tega priznanje sprejemam z vso skromnostjo. Srečen sem, da sem bil ravno jaz izbran."

Sorodna novica JSKD-jeva plaketa Franciju Pivcu: življenje, posvečeno kulturi

Priznanje je zanj pravi balzam
Srebrno plaketo JSKD-ja je med drugim prejel Jožko Hudl, in sicer za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor. "Zame osebno pa je to priznanje pravi balzam, saj veste, čeprav delaš iz drugačnih nagibov, tovrstne zahvale človeku veliko pomenijo. Predvsem pa to ni priznanje le zame, temveč za vse ljudi, s katerimi sem sodeloval, sodelujem in bom sodeloval v prihodnje, saj sem še vedno aktiven. Za delo v kulturi mi nikoli ni bilo težko dobiti sodelavcev," je povedal.

Srebrno plaketo sta dobila še Milan Pavliha, za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti, in Branimir Ritonja, za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti.

Zlati znak JSKD-ja sta prejela Tomaž Krajnc za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti. Slednja pravi, da jo "še posebej navdaja z veseljem, in prav toplo mi je pri srcu zaradi tega, da je prišla potrditev tudi na domačih tleh, ne le v tujini."

Franci Pivec