Marko Munih je svoje življenje posvetil glasbi v najširšem pomenu. Dirigent in nekdanji dolgoletni odgovorni urednik glasbenega programa Radia Slovenija letos praznuje 80 let. Foto: RTV SLO
Marko Munih je svoje življenje posvetil glasbi v najširšem pomenu. Dirigent in nekdanji dolgoletni odgovorni urednik glasbenega programa Radia Slovenija letos praznuje 80 let. Foto: RTV SLO
Slovenski pesnik in kulturnik Aleksander Peršolja je v svojem dolgoletnem profesionalnem delu v Kulturnem domu Sežana in na sežanski območni izpostavi JSKD razvijal nove oblike in vsebine kulturnega delovanja in s tem sooblikoval skupni kulturni prostor, skrbel za ohranjanje nacionalne kulturne dediščine ter vzpostavljal kulturno sodelovanje in tako ohranjal vezi s Slovenci v zamejstvu in po svetu, piše v obrazložitvi priznanja.
Slovenski pesnik in kulturnik Aleksander Peršolja je v svojem dolgoletnem profesionalnem delu v Kulturnem domu Sežana in na sežanski območni izpostavi JSKD-ja razvijal nove oblike in vsebine kulturnega delovanja in s tem sooblikoval skupni kulturni prostor, skrbel za ohranjanje nacionalne kulturne dediščine ter vzpostavljal kulturno sodelovanje in tako ohranjal vezi s Slovenci v zamejstvu in po svetu, piše v obrazložitvi priznanja. Foto: JSKD

Marko Munih je svoje življenje posvetil glasbi v najširšem pomenu in kot ena najvidnejših osebnosti glasbenega poustvarjanja 60 let sooblikoval glasbeno življenje pri nas. Njegova umetniška osebnost se je skoraj hkrati oblikovala na zborovskem in orkestrskem področju, piše v obrazložitvi.

"Izkušnje, ki si jih je pridobil pri dolgoletnem delu, so ga izoblikovale v tankočutnega in muzikalno globoko osveščenega poustvarjalca tuje in domače vokalno-instrumentalne glasbe," so še zapisali v JSKD-ju, kjer je nagrajenec vrsto let opravljal svetovalno delo za zborovsko glasbo. Veliko je prispeval tudi k promociji slovenske glasbe v svetu. "V laskavih kritikah, ki jih je dobival za svoje nastope, je poudarjena njegova občutljivost in muzikalnost pa tudi izvrstno tehnično znanje ter velik smisel za vokal in vokal v povezavi z orkestrom."

Mitji Dragoliču podeljujejo zlati znak za pomembne dosežke na področju inštrumentalne glasbe, Simoni Zorc Ramovš pa za dosežke na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

Za življenjsko predanost kulturi koroških Slovencev
Janko Ban je nagrajen za ustvarjalno in organizacijsko delo na področju zborovske glasbe, Branka Bukovec prejme srebrno plaketo za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi, Aleksander Peršolja za življenjsko delo na področju literarnih dejavnosti, Jožica Soko za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi, Janko Zerzer pa za življenjsko delo pri razvoju kulture koroških Slovencev.

Slovesna podelitev nagrad bo danes ob 18.00 potekala na Ljubljanskem gradu, kjer bo zbrane nagovorila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.