Iz zadnje stopniščne rame se obiskovalec povzpne skozi steklen kubus na leseno razgledno ploščad, ki je na višini cca. 20 metrov. Foto: Gregor Katič
Iz zadnje stopniščne rame se obiskovalec povzpne skozi steklen kubus na leseno razgledno ploščad, ki je na višini cca. 20 metrov. Foto: Gregor Katič

S sofinanciranjem Evropske unije (Evropskega sklada za regionalni razvoj) Friderikov stolp obiskovalcem Starega gradu spet ponuja razgled po Celju in okolici. Nov vhod v prvem nadstropju in stopnišče v notranjosti stolpa omogočata dostop na leseno razgledno ploščad, od koder se odpira čudovit razgled.

Zaradi stečaja se je zavleklo
Obnova stolpa je pomenila tretjo in zadnjo fazo projekta Celjski včeraj in jutri: Stari grad v obdobju 2007-2010 (prejšnji dve sta bili ureditev dostopa do Friderikovega stolpa z večnamenskim stopniščem ter ureditev potrebne infrastrukture za prireditve in turistične obiskovalce). Gradbena dela je od maja lani pa do letošnjega marca izvajalo podjetje Gradis Celje, d. d., nato pa je bila Mestna občina Celje zaradi njegovega stečaja primorana izbrati novega izvajalca. Dela je končalo podjetje Remont, d. d.; pogodbena vrednost investicije je znašala dobrih 551 tisoč evrov, za novo celostno grafično podobo gradu pa je poskrbel upravitelj gradu, Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje.

Največjo višino bi namerili na cinah oz. kroni stolpa (24,37 metra), ki je zdaj, da bi preprečili zamakanje in krušenje obstoječe substance, zaščitena z betonsko oblogo. Zunanja fasada ostaja kamnita, sanirane so bile razpoke sten, kamnoseška obdelava pa je v poštev prišla samo pri obstoječih linah, ki so zdaj dodatno zaprte s stavbnim pohištvom.

Ječa Friderika II.
Stolp je dal proti sredini 14. stoletja zgraditi celjski grof Friderik I., nastopa pa v temnem poglavju zgodovine, kot ječa, v katero je dal Herman II. zapreti svojega sina, ki se ni hotel odpovedati ljubezni do Veronike Deseniške.