S posebno izdajo Spidermana želijo otrokom približati delovanja ZN-a. Foto: Reuters
S posebno izdajo Spidermana želijo otrokom približati delovanja ZN-a. Foto: Reuters
Spiderman 2
Nekdanji ameriški veleposlanik pri ZN-u John Bolton opozarja, da tudi s Spidermanom ob boku organizacija ne more popraviti svoje podobe. Foto: EPA

ZN se je povezal z družbo stripov Marvel, s katerim namerava izdati skupen strip, v katerem bo Spiderman združeval moči s humanitarnimi delavci in mirovniki ZN-a. Kot so pojasnili v organizaciji, je namen sodelovanja približati humanitarno delovanje ZN-a otrokom.

Najprej v ameriške, nato še v evropske šole
Marvelovi striparji so pripravljeni novo zgodbo Spidermana narisati brezplačno, ZN pa vseeno išče dodatno podporo, s pomočjo katere bo lahko razdelil milijon brezplačnih izvodov ameriškim šolarjem, poroča BBC. Po besedah moža za projektom Romualda Sciora želijo strip v prevodu prenesti tudi otrokom stare celine.

Takoj po predstavitvi novega projekta so se že oglasili nekateri kritiki ZN-a. Nekdanji ameriški veleposlanik pri ZN-u John Bolton je prepričan, da je projekt 'dejanje iz obupa' in da tudi s Spidermanom ob boku javnost ne bo spremenila mnenja o ZN-u. Za BBC je še dodal, da bi bilo treba izboljšati celotno delovanje organizacije.

Podoben pristop "Spideyja" in ZN-a
O namenu zavezništva ZN-a s superjunakom se sprašujejo tako diplomati kot ljubitelji stripa. Jerry Gladstone, solastnik prodajalne stripov v New Yorku, meni, da je Spiderman precej bolj znan kot drugi Marvelovi liki, kot so Možje X in Fantastični štirje. Njegov partner Brian Quinn pa je našel smisel povezave v tem, da je "Spidey" povprečen fant, ki skuša svoje nadnaravne moči uporabljati z vso odgovornostjo. Kar pa je precej podobno ZN-u, je še dodal.

Na koncu uspeh projekta ne bo odvisen od Zelenega škrata ali Doktorja Octopusa, ampak od reakcije ciljne skupine. Vse pa bo jasno prihodnje leto, ko bodo strip razdelili po ameriških šolah.