Vlada jih je imenovala danes, funkcijo pa bodo nastopili z ustanovitveno sejo sveta zavoda, ki bo 3. junija, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Tej Gonza je od leta 2018 direktor in soustanovitelj Inštituta za ekonomsko demokracijo, tri leta pozneje je postal raziskovalec Univerze v Ljubljani. Je član več delovnih skupin na različnih ministrstvih in projektni vodja raziskovalnega projekta v soorganizaciji Evropske investicijske banke in Evropske komisije na temo finančnih instrumentov za spodbujanje lastništva zaposlenih v Sloveniji in EU-ju. Njegove kolumne je mogoče brati v sobotni prilogi Dela, Mladini, Večeru in Dnevniku.

Tjaša Pureber je bila med letoma 2015 in 2022 strokovna vodja Asociacije, društva nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture. Kot samozaposlena v kulturi je tudi sama sodelovala z več društvi in zavodi v kulturi. Trenutno je generalna direktorica direktorata za razvoj kulturnih politik, ki so ga na ministrstvu za kulturo ustanovili leta 2022. Podpisala je več strokovnih prispevkov na področju kulture in ima izkušnje z mednarodnim sodelovanjem.

Teja Gonzo in Tjašo Pureber je v svet CD predlagala vlada sama.

Boštjan Tadel je bil v svet imenovan na predlog samozaposlenih na področju kulture. Od leta 2009 je samozaposlen v kulturi. Med letoma 2013 in 2018 je bil dejaven kot tekstopisec in prevajalec. Deloval je kot namestnik glavne urednice 14-dnevnika Pogledi, nato pa je bil glavni urednik te publikacije. Med letoma 2015 in 2018 je bil svetovalec ministra za kulturo. Na slovenskih odrih je uprizoritev doživela sedmerica njegovih avtorskih dramskih iger. Trenutno deluje kot scenarist in književnik.

Z oktobrom 2014 je mandat generalne direktorice javnega zavoda Cankarjev dom nastopila Uršula Cetinski, ki je nasledila dolgoletnega direktorja Mitjo Rotovnika. Foto: Peter Uhan
Z oktobrom 2014 je mandat generalne direktorice javnega zavoda Cankarjev dom nastopila Uršula Cetinski, ki je nasledila dolgoletnega direktorja Mitjo Rotovnika. Foto: Peter Uhan

Iztok Kocen je bil v svet CD imenovan na predlog predstavnika nevladnih organizacij na področju kulture. Sicer vsestranski glasbenik je eden vidnejših predstavnikov najmlajše generacije slovenskih dirigentov. Od leta 2017 ima status samozaposlenega v kulturi. Kot korepetitor redno sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, veliko tudi sklada. Njegova zborovska, komorna in orkestrska dela so redno izvajana tudi zunaj meja Slovenije.

Zdenka Badovinac je bila v svet imenovana na predlog javnih zavodov na področju kulture. Med letoma 1993 in 2020 je bila direktorica Moderne galerije v Ljubljani, v okviru tega je tudi vodila prenovo Moderne galerije in oblikovanje Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), koncipirala novo mednarodno zbirko Arteast 2000+, soustanovila mednarodno konfederacijo muzejev Internacional. Med letoma 2022 in 2023 je bila direktorica zagrebškega Muzeja sodobnosti, trenutno pa je dejavna kot neodvisna kustosinja in avtorica.

Aleš Čerin je bil imenovan na predlog Mestne občine Ljubljana. Njegovo poznavanje javne uprave sega od najnižje ravni, ko je bil v 80. letih preteklega stoletja predsednik izvršnega sveta Skupščine občine Bežigrad, do najvišjega, ko je bil generalni sekretar najprej izvršnega sveta RS in potem v prvi vladi po demokratičnih volitvah. Med letoma 1992 in 2005 je služboval v Mercatorju, od tega osem let in pol kot član uprave. Ljubljanski župan Zoran Janković ga je kot podžupana pooblastil za področje razmerja do države, za urejanje odnosov v mestnem svetu, kadrovsko in pravno področje. V zadnjem mandatnem obdobju sveta CD, torej od leta 2019, je tudi predsednik sveta CD.