Cankarjev dom po besedah programske ekipe v pomlad vstopa s kulturno-umetniškimi projekti in dogodki, ki odstirajo različne družbeno pomembne teme in vprašanja. Foto: Cankarjev dom/Barbara Reya/Mediaspeed
Cankarjev dom po besedah programske ekipe v pomlad vstopa s kulturno-umetniškimi projekti in dogodki, ki odstirajo različne družbeno pomembne teme in vprašanja. Foto: Cankarjev dom/Barbara Reya/Mediaspeed

Odprtje prve samostojne razstave avstrijske likovne umetnice Marie Lassnig (1919–2014) v Sloveniji bo 27. februarja v Galeriji Cankarjevega doma (CD), na ogled bo do sredine avgusta.

Sorodna novica Poslovila se je avstrijska "izrojena" slikarka Maria Lassnig

Razstava, naslovljena Risbe in slike, bo predstavljala večinoma njena dela na papirju, ki jih bodo pospremila še njena izbrana oljna dela in dva animirana filma. Kuratorja razstave ob 10. obletnici smrti ene najpomembnejših avstrijskih in mednarodno priznanih umetnic sta Peter Pakesch iz Fundacije Maria Lassnig in vodja razstavnega programa CD Katarina Hergouth.

Med 16. in 19. junijem bo 2. mednarodni plesni festival, po novem poimenovan Baletne noči, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Opero in baletom SNG-ja Ljubljana. Posvečen bo ustvarjalnosti ruskega baletnega plesalca in koreografa poljskega rodu Vaclava Nižinskega (1889–1950).

Sorodna novica Ob Kajuhovem letu tudi avtorski projekt Juriš o generaciji, ki se je zavestno spremenila

V okviru plesnega programa bo sredi marca nastopil portugalski koreograf Marco da Silva Ferreira s projektom Kadaver. Aprila bo v CD gostovalo Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje z avtorskim projektom Juriš po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha. Maja mu bo sledilo gostovanje belgijske umetnice Miet Warlop z epskim projektom Ena pesem. 9. junija pa so na programu Vezi duš izraelske koreografinje Sharon Eyal v izvedbi sodobnoplesne skupine Tanzmainz nemškega Narodnega gledališča Mainz.

Na področju klasične glasbe bo februarja zazvenel koncert Angleškega komornega orkestra, na katerem se bo v Ljubljani prvič v vlogi dirigenta predstavil violinist Julian Rachlin. 19. maja bo koncert posvečen 100-letnici smrti francoskega skladatelja Gabriela Faureja, nastopila bosta prvi koncertni mojster Berlinskih filharmonikov Daishin Kashimoto in pianist Eric Le Sage. 7. junija je napovedan koncert Praške filharmonija pod vodstvom maestra, nekdanjega šefa dirigenta Slovenske filharmonije Emmanuela Villaumeja. Ta koncert bo v znamenju dveh obletnic čeških skladateljev: 200-letnice rojstva Bedricha Smetane in 120-letnice smrti Antonina Dvoraka.

17. marca v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana pripravljajo tudi Pasijon po Janezu Johanna Sebastiana Bacha, s čimer bodo zaznamovali 300-letnico prve izvede tega dela v Leipzigu. Poleg Bachove glasbe bo mogoče slišati tudi kratki motet Ecce, quomodo moritur iustus slovenskega renesančnega mojstra Iacobusa Handla Gallusa, ki ga je za izvedbo po pasijonu izbral že sam Bach. V počastitev 20-letnice skupnega igranja pa bo klavirski duo Bojan Gorišek & Milko Lazar 14. maja nastopil s svetovno premiero svoje priredbe Symphony No. 4 Heroes Philipa Glassa.

Koncert klavirskega dua Bojan Gorišek & Milko Lazar je napovedan 14. maja. Foto: Cankarjev dom/Urška Boljkovac
Koncert klavirskega dua Bojan Gorišek & Milko Lazar je napovedan 14. maja. Foto: Cankarjev dom/Urška Boljkovac

Konec aprila bo v CD-ju gostoval John Zorn z New Masada Quartetom, ki bodo odigrali koncert, ki je lani odpadel zaradi bolezni. Letošnja spomladanska sezona CD-ja se bo končala s 65. Jazz festivalom Ljubljana, ki se bo odvil med 10. do 13. julijem. Sicer je pred nekaj dnevi področje druge glasbe in džeza v CD-ju prevzela Tina Lešničar.

Med 15. in 24. marcem bo potekal 27. Pripovedovalski festival s pripovedovalci in tremi novimi pripovedovalsko-glasbenimi produkcijami. V okviru festivala med drugim pripravljajo cikel predavanj Svetlane Slapšak, naslovljen Balkanske zgodbe.

V okviru Fabule pred Fabulo bo 26. februarja v Cankarjevem domu gostoval tudi romunski avtor Mircea Cartarescu. Foto: Cankarjev dom/Leonhard Hilzensauer
V okviru Fabule pred Fabulo bo 26. februarja v Cankarjevem domu gostoval tudi romunski avtor Mircea Cartarescu. Foto: Cankarjev dom/Leonhard Hilzensauer

Med 1. in 22. marcem bo čas za Festival literature sveta – Fabula, ki bo v ospredje postavil tematiko človeške identitete. V okviru Fabule pred Fabulo bo Ljubljano obiskal nominiranec za Nobelovo nagrado za književnost romunski avtor Mircea Cartarescu. V goste pa prihaja tudi bookerjev nagrajenec Georgi Gospodinov.

Med 13. in 20. marcem se bo odvil 26. Festival dokumentarnega filma, na katerem bodo tokrat v ospredju avtorice. Dogajanje bo odprl novi film Maje Weiss Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna, ki je svetovno premiero doživel v okviru slovenskega častnega gostovanja na 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu. Retrospektiva festivala bo posvečena dokumentaristki in vizualni umetnici Niki Autor. Festival bo vključeval tudi tekmovalni program na temo človekovih pravic.

Po besedah generalne direktorice CD Uršule Cetinski se je sezona 2023/24 začela zelo uspešno. V letu 2023 so "izvedli 1168 umetniških prireditev in 241 prireditev na kongresno-komercialni dejavnosti, Cankarjev dom pa je obiskalo 490.097 obiskovalcev. Že januar 2024 s koprodukcijo Fausta je pokazal, da gledalci in obiskovalci polnijo naše dvorane z neverjetno energijo in vehemenco, razprodane so številne umetniške prireditve in tudi takšne bolj zahtevne, recimo filozofsko teoretske, kar predstavlja zdravo jedro na poslovnem področju."'