Žarko Petan je nagrajen za svoj prispevek pri pisateljskem in gledališkem ustvarjanju. Foto: RTV SLO
Žarko Petan je nagrajen za svoj prispevek pri pisateljskem in gledališkem ustvarjanju. Foto: RTV SLO
Janja Vidmar
Janja Vidmar je za svoj roman Zoo lani prejela nagrado desetnica. Foto: RTV SLO

Med dobitniki priznanj, s katerimi mestna občina Maribor nagrajuje občane, zaslužne za razvoj mariborske kulture, so še pisateljica Janja Vidmar, dramski igralec Peter Boštjančič in baletni solist Sergiu Moga. Ti bodo dobili Glazerjeve listine za dosežke v kulturi v zadnjih dveh ali treh letih.

Kot je pojasnil odbor, ki izbira nagrajence, so Petana izbrali za življenjsko delo na področju pisateljskega in gledališkega ustvarjanja, Vidmarjeva jih je prepričala z izjemnimi dosežki v mladinski književnosti, Boštjančiča nagrajujejo za vrhunske dosežke v repertoarju mariborske Drame, Moga pa bo nagrajen za vlogo Zorbe v istoimenskem baletu Grk Zorba. Slovesna podelitev nagrad bo 21. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Izmed 19 predlaganih kandidatov
Letošnje dobitnike priznanj so strokovne komisije izbrale med 19 kandidati, predlaganimi v 24 predlogih, prispelih na razpis Glazerjeve nagrade in Glazerjevih listin za leto 2007, ki je bil objavljen 24. oktobra lani in odprt do 15. decembra. Od predlaganih kandidatov se jih je 11 potegovalo za Glazerjevo listino in osem za Glazerjevo nagrado. Prvi izbor so opravile strokovne komisije, ki so nato več predlogov posredovale odboru v dokončno določanje. Ta je odločitev o nagrajencih sprejel 16. februarja.

Dvajset let podeljevanja nagrade
Začetki podeljevanja Glazerjeve nagrade in Glazerjevih listin, ki nosijo ime po slovenskem pesniku Janku Glazerju, segajo v leto 1987. Poleg spominske plakete in listin prejmejo nagrajenci tudi denarno nagrado, ki dobitniku Glazerjeve nagrade prinese 15.600 evrov oziroma tri četrtine denarne vrednosti Prešernove nagrade. Dobitniki Glazerjeve listine bodo prejeli po 5200 evrov oziroma tretjino denarne vrednosti Prešernove nagrade.