Po lanskem neurju sta se od 13 ohranili le dve baraki bolnišničnega kompleksa. Foto: RTV SLO
Po lanskem neurju sta se od 13 ohranili le dve baraki bolnišničnega kompleksa. Foto: RTV SLO
Bolnica Franja
Čeprav je bolnica Franja še v zelo slabem stanju in čeprav so obnovitvena dela v polnem teku, je kulturni spomenik spet mogoče obiskati. Foto: MMC RTV SLO

Za vnovično odprtje Franje, katere obnova sicer ne bo dokončana pred letom 2010, so se odločili njeni upravitelji iz Mestnega muzeja Idrija. Zdi se jim namreč, da bi bilo dobro, da bi bilo ljudem omogočeno spremljanje obnovitvenih del. Da bi ohranili kontinuiteto obiskov, so po besedah direktorice muzeja Ivane Leskovec tako v muzeju pripravili poseben program obratovanja.

Vnovično odprtje partizanske bolnice so sicer napovedali že pred dvema tednoma, ko je napredovanje obnovitvenih del preverila posebna delovna skupina ministrstva za kulturo. Tedaj je bilo tudi že napovedano, da bo v začetnem obdobju možen le voden obisk s čelado, saj bolnica zaenkrat ni varna. Zato so se upravitelji tudi odločili, da otrokom, mlajšim od sedem let, obisk prepovedo, starejši otroci pa smejo priti le v spremstvu staršev. Obiski so poleg tega možni le v lepem vremenu, in sicer vsako nedeljo in praznik ob 10.00 in 16.00. Skupine se lahko v Cerkljanskem muzeju dogovorijo tudi za drug termin.

Poziv k pomoči zasebnih zbirateljev
Obiskovalcem navkljub naj bi restavratorska dela potekala nemoteno. Pri njej lahko sodelujejo tudi zasebni zbiratelji. Te so v Mestnem muzeju Idrija pozvali, naj darujejo predmete, ki bi mogli nadomestiti v vodni ujmi izgubljeni inventar. Tedaj je bilo namreč uničenih ali izgubljenih več kot 500 predmetov; ohranilo se jih je le 225 od okoli 800. Lesene dele pa naj bi restavrirali, manjkajoči inventar pa bodo dokončno določili poleti. Tedaj bodo namreč naredili elaborat predmetov za vsako od 13 barak partizanske bolnice posebej.

Obnova celotnega kompleksa je zahteven projekt, pri katerem sodelujejo strokovnjaki z zelo različnih področij. Na podlagi konservatorskih smernic tako ta čas izdelujejo projektne naloge za vodarje, geologe in strokovnjake za kulturno dediščino. Natančnejši potek nadaljnjih del bo določen poleti, ko bo pripravljena idejna zasnova celote - to je spomenika in vstopa v sosesko z informacijskim središčem.