Fotografska razstava Spremembe: Izrael nekoč in danes, ki prikazuje urbani razvoj Izraela, sodi v sklop projekta Kulturne ambasade. Foto: Zavod Maribor 2012
Fotografska razstava Spremembe: Izrael nekoč in danes, ki prikazuje urbani razvoj Izraela, sodi v sklop projekta Kulturne ambasade. Foto: Zavod Maribor 2012
Knjige
Društvo Zofijini ljubimci je nastalo iz mariborsko-ptujske civilnodružbene iniciative, ustanovljene jeseni leta 1996. Ta je nastala zaradi potrebe po vnašanju humanistične misli in širjenju njenega prostora umestitve v mariborski okoliš. "Iniciativa s humanistično vizijo" se je leta 2001 preoblikovala v društvo. Foto: EPA

To se po njihovem mnenju z vso aroganco kaže prav z odprtjem razstave Spremembe: Izrael nekoč in danes v Fotografskem muzeju, pred katerim bodo tudi protestirali. Opozarjajo na napovednik razstave, v katerem piše: "V Izraelu je v preteklih 100 letih nastalo veliko novih vasi, nekdanje vasi so se razvile v mesta, iz mestec pa so nastala velemesta. Nekoč redko naseljena področja so zdaj deli velemest. Nekdaj sušne in puste regije so danes obdelane in gosto naseljene. Glavna dejavnika, ki sta bila temelj omenjene preobrazbe dežele, sta bila modernizacija in ekonomski razvoj, ki se je začel z ustanovitvijo države Izrael leta 1948. Nekoč zaostali del Osmanskega cesarstva je postal eden najbolj urbaniziranih in razvitih predelov regije."
Društvo EPK poziva k odgovorni drži do izraelsko-palestinskega vprašanja. V društvu so namreč zgroženi nad "neizmernim cinizmom izraelske politike, ki si v mednarodni javnosti na vse načine prizadeva zamaskirati dejansko politiko imperializma in apartheida nad palestinskim ljudstvom, z nizanjem idiličnih podob gradnje države Izrael, ki naj bi nastala na nekoč zaostalem delu Osmanskega cesarstva". Ob tem omenjajo neprestane izraelske kršitve mednarodnega prava, kršenje temeljnih človekovih pravic ter okupacijo in zatiranje Palestincev.
V društvu zato pozivajo Zavod Evropska prestolnica kulture in mesto Maribor k načelni in odgovorni drži do izraelsko-palestinskega vprašanja, kulturne institucije pa k umiku sodelovanja z izraelskimi institucijami, ki so vpletene v kršitve človekovih pravic.
Kot so pojasnili, v sklopu EPK-ja v Mariboru potekajo t. i. Kulturne ambasade, ki so po mnenju organizatorjev poskus približevanja raznolikosti in bogastva svetovnih kulturoloških izrazov našemu kulturnemu prostoru. K sodelovanju so povabili tuje kulturne ustanove in veleposlaništva iz držav EU-ja. Med njimi je tudi Izrael, ki se v sodelovanju z izraelskim veleposlaništvom na Dunaju predstavlja z nekaj prireditvami v maju in juniju.
Zavod Maribor: Izbor razstav je prepuščen gostujočim razstavam
Na poziv so se odzvali v zavodu Maribor 2012, kjer so zapisali, da program Kulturnih ambasad združuje tiste države sveta, ki želijo predstaviti svojo kulturno dediščino v Mariboru. Pri tem si, kot pojasnjujejo, prizadevajo, da bi več kot 40 tujih ustanov povezali s kulturniki in umetniki v Mariboru in partnerskih mestih. Tako tudi razstava Spremembe sodi v programsko entiteto Kulturne ambasade, pri čemer izbore prepuščajo gostujočim državam, sami torej na njihov izbor ne vplivajo.