Sam meni, da morajo, ne glede na to, ali gre za javno ali zasebno lastnino, veljati zakoni. Iz Levice so sicer že v ponedeljek izrazili podporo Placu.

Participativna ljubljanska avtonomna cona – Plac je na Linhartovi cesti vrata odprla v soboto. Foto: Črt Piksi
Participativna ljubljanska avtonomna cona – Plac je na Linhartovi cesti vrata odprla v soboto. Foto: Črt Piksi

Janković je na tiskovni konferenci še dejal, da je pri javni lastnini zelo preprosto: če sami nimajo ideje, kakšen program umestiti vanjo, jo lahko dajo v začasno uporabo. Poudaril je, da so dolžni skrbeti za to, da je javna lastnina v funkciji vseh meščank in meščanov. Kot primer je navedel nekdanjo občinsko stavbo v Šiški, ki jo upravlja CUK Kino Šiška in kjer deluje več kot 100 kulturnih ustvarjalcev, ki plačujejo samo tekoče stroške.

Zoran Janković je na novinarski konferenci glede Placa povedal, da morajo, ne glede na to, ali gre za javno ali zasebno lastnino, veljati zakoni. Foto: BoBo
Zoran Janković je na novinarski konferenci glede Placa povedal, da morajo, ne glede na to, ali gre za javno ali zasebno lastnino, veljati zakoni. Foto: BoBo

Župan je spomnil, da se je vlada zavezala h gradnji 10.000 stanovanj za mlade. A brez Ljubljane, kjer so potrebe največje, po njegovih besedah te številke ni mogoče doseči. DUTB, ki bo živel še tri, štiri mesce, preden bo prešel na Slovenski državni holding (SDH), je pred enim letom začela pripravljati občinski podrobni prostorski načrti (OPPN) za lokacijo na Linhartovi cesti; na njej so predvidena stanovanja, je povedal Janković. Dodal je, da ne ve, kaj bosta naredila DUTB in vlada.

Ljubljanski župan sicer meni, da sta dve možnosti: da lahko DUTB "povleče nazaj zahtevo za OPPN ali pa vztraja pri njej". Na občini vse OPPN-je obravnavajo strokovno, ne glede na lastništvo, je poudaril. Vlada pa se bo morala odločiti, kaj je bolj nujno, stanovanja ali avtonomna cona, je sklenil.

Iz Levice so v ponedeljek sporočili, da "so in bodo podpirali avtonomne cone, ki vznikajo v zapuščenih stavbah ali na degradiranih območjih ter naš družbeni prostor bogatijo s socialnimi, kulturnimi, umetniškimi in humanističnimi vsebinami, projekti, akcijami". Zapisali so še, da si bodo po najboljših močeh prizadevali za ohranitev avtonomne cone Plac. Menijo, da se morata tako državna kot mestna oblast "zavedati dragocenosti skupnosti, ki vznikajo v tovrstnih avtonomnih conah in dokazujejo, da je mogoče delovati drugače, povezano, solidarno".

Na ministrstvu za kulturo so glede avtonomne cone Plac med drugim spomnili, da so številne ustvarjalke in ustvarjalci, ki so danes znani kot vrhunski, svoje ustvarjanje začeli v avtonomnih kulturnih prostorih neodvisnega ustvarjanja v različnih krajih Slovenije.
Na ministrstvu za kulturo so glede avtonomne cone Plac med drugim spomnili, da so številne ustvarjalke in ustvarjalci, ki so danes znani kot vrhunski, svoje ustvarjanje začeli v avtonomnih kulturnih prostorih neodvisnega ustvarjanja v različnih krajih Slovenije. "Takšni prostori so pomemben poligon kreativnega delovanja ter avtonomna središča neodvisnega kulturnega ustvarjanja, socialnih politik družbenih gibanj in vseživljenjskega izobraževanja zunaj institucij." Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Plac: "Od DUTB-ja pričakujemo, da nad nas ne pošilja policije"

Participativna ljubljanska avtonomna cona – Plac je vrata odprla v soboto in že začela uresničevati samoorganiziran umetniški program. Za prihodnje dni so napovedali ustvarjalne delavnice, nekomercialne projekcije filmov, brezplačne skupnostne večerje za tiste, ki si ne morejo privoščiti vse dražje hrane, delavnice, okrogle mize in razstave, načrtujejo tudi vzpostavitev ljudske knjižnice.

Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da razumejo in podpirajo prizadevanja mladih kulturnic in kulturnikov ter drugih uporabnic in uporabnikov po začasni rabi novoustanovljenega avtonomnega prostora Plac. Izrazili so upanje, da bo med začasnimi uporabniki in lastnikom prišlo do dialoga.

Na DUTB-ju pa so v odzivu zapisali, da je nepremičnina na Linhartovi ulici namenjena za prodajo ali nadaljnji razvoj ter da si s pripravo OPPN, ki na tem mestu predvideva gradnjo večstanovanjskega objekta ali oskrbovanih stanovanj, prizadevajo dvigniti vrednost nepremičnini in s tem sebi ali novemu lastniku olajšati njen nadaljnji razvoj.
DUTB nastalo situacijo proučuje in bo na podlagi ugotovljenih dejstev in pravnih možnosti ustrezno ukrepal, so še dodali.