Glede na napovedi koalicijskih strank je pričakovati, da bo Poznič v DZ-ju dobil ustrezno podporo. Foto: BoBo
Glede na napovedi koalicijskih strank je pričakovati, da bo Poznič v DZ-ju dobil ustrezno podporo. Foto: BoBo

Kot je dejala predsednica odbora Violeta Tomić, bi lahko DZ Pozniča za ministra za kulturo potrdil že na seji v petek.

Ureditev položaja nevladnikov
Poznič je med prioritetami, ki jih namerava urediti, če bi zasedel položaj ministra za kulturo, poudaril sprejetje novega, večletnega Nacionalnega programa za kulturo (NPK) do konca letošnjega leta, ureditev statusov samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij ter ureditev področij, ki se dotikajo sprejetja t. i. zakona o kulturnem evru. Ob tem je poudaril pomen digitalizacije kulturne dediščine, pa tudi širše.

Poenostavitev postopkov sprejemanja odločitev
Zavzel se je za "debirokratizacijo celotnega polja, poenostavitev postopkov sprejemanja odločitev in prevzemanje odgovornosti". To so usmeritve, po katerih naj bi se v prihodnjih mesecih vzpostavilo ministrstvo. Na ta način se lahko tam ustvari ekipa, "ki bo pripravljena na delo in ki bo prevzemala odgovornost," je še povedal danes, ko se je predstavljal kot kandidat za novega ministra za kulturo.

Glede novega NPK-ja je Poznič dejal, da bo moral biti prilagojen razmeram, ki jih lahko pričakujemo v obdobju, za katerega bo zasnovan, pri njem pa je po njegovih besedah treba še veliko delati in vanj vpeljati tudi vsebine, ki jih "morda zdaj zgolj slutimo". Želi si tudi sodelovanja z deležniki z različnih področij kulture pri snovanju tega programa, saj meni, da lahko le skupaj pridejo do želenega cilja.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Preverba trenutnega "zatečenega stanja"
Nekateri člani odbora so pohvalili Pozničev pogum, da se bo po odstopu nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička, ki se je soočil z očitki mobinga in zlorabe položaja, podal v "to kačje gnezdo", kot je trenutno stanje na ministrstvu opisal član odbora Zmago Jelinčič (SNS).
Tudi ureditev odnosov na ministrstvu, ki bi omogočala pot naprej, je sicer Poznič izpostavil kot eno svojih poglavitnih nalog. Sprva želi sprožiti preverbo trenutnega "zatečenega stanja", prepoznava pa tudi potrebo po temeljni reorganizaciji delovanja ministrstva. "Menim, da lahko skozi dialog ta stroj definitivno zaženemo," je presodil.

Na vprašanje, zakaj se je v SD včlanil šele ob kandidaturi za ministra, pa je odgovoril, da poprej sicer ni bil vključen v politično življenje, a je poudaril, da se tako s programom v kulturi, ki je bil zasnovan v mandatu aktualne vlade, in tudi s koalicijskim programom v celoti strinja. "Skupaj smo močni in tudi sam bom imel več moči, če bo vse skupaj koalicijsko usklajeno, in za menoj stoji cela mašinerija skupne volje."

Nima se za avtokrata
Poznič je med predstavitvijo odgovarjal na vprašanja z različnih področij. Na koncu je iskreno dejal, da še ni seznanjen popolnoma z vsem, a se je "pripravljen učiti in podučiti". Dodal je, da se nima za avtokrata, je pa pri svojem delovanju odločen in si želi, da so zadeve, ki se jih "na človeški način dogovorimo", izpolnjene.

Digitalizacija na vseh področjih
Na predstavitvi je med drugim poudaril, da bo t. i. zakon o kulturnem evru v naslednjem obdobju omogočil "ne le gašenja požarov, kar se tiče zanemarjene infrastrukture in nekaterih nujnih ukrepov", ampak tudi da se "približamo vsemu, kar se na kulturnem področju glede digitalizacije na vseh področjih dogaja v Evropi". Ne gre pa seveda pozabiti tudi na težave na področju varovanja kulturne dediščine.

Nova medijska zakonodaja
Člane odbora je zanimalo tudi, kako se bo lotil področja medijev. Glede tega je ključno pripraviti in sprejeti novo medijsko zakonodajo ter v nov zakon vpeti možnosti, ki jih omogočajo nove tehnologije in nove možnosti komuniciranja ter medijskega podajanja vsebin, ki ga prinašajo. Bi pa v medijih omejili sovražni govor in na spletu poiskali prostor za nove medije, ki bi podpirali kritiko na kulturnem področju, pa tudi raziskovalno novinarstvo, je pojasnil.

Priprava in sprejetje Nacionalnega programa za kulturo
Tretja velika naloga pa je priprava in sprejem Nacionalnega programa za kulturo za naslednje obdobje. Po njegovih besedah gre za zelo zahtevno nalogo, a ne vidi razloga, zakaj je ne bi uspešno rešili ob sodelovanju in s pogovorom, morda tudi skozi princip dialoških skupin, ki je bil uspešno uporabljen pri pripravi mogočih rešitev zakonodaje glede reševanja statusov samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij.

Kot je poudaril Poznič, se mu je ob vsem, kar se dogaja na kulturno umetniškem področju v Sloveniji, v zadnjih letih izkristaliziralo nekaj temeljnih nalog, "ki jih moramo začeti jemati zelo resno ter skozi dialog in poglobljen družbeni konsenz vzpostaviti obliko poti, po kateri bomo lahko napredovali in se ohranili kot zelo posebna, majhna skupnost" v spreminjajoči se Evropi.

Kakšno je mnenje nevladnikov?
Po mnenju Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, na zaslišanju "žal ni bilo prav veliko govora o nevladnih organizacijah in samozaposlenih v kulturi". Pričakujejo, da bo za nevladne organizacije in samozaposlene že za leto 2020 zagotovljena samostojna proračunska postavka in da se bodo podvojila sredstva. "Naposled je treba upoštevati tudi določila zakona o nevladnih organizacijah in še v letu 2019 pričakujemo razpis za vsebinske mreže." So pa kandidatovo zvezo, da bodo pogovori potekali v dialogu, označili za spodbudno. Tri vodila, ki jih je poudaril Poznič – debirokratizacijo, odgovornost in poenostavitev postopkov – pa kot pozitivna.

O navzkrižju interesov
Že pred današnjim zaslišanjem na matičnem odboru pa se se v medijih pojavili očitki, da bi bila Pozničeva kandidatura za ministra za kulturo lahko v navzkrižju interesov, saj je Poznič direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, ki se je prijavil na razpis za sredstva, ki jih dodeljuje ministrstvo za kulturo.

Delavski dom Trbovlje se je namreč pod njegovim vodstvom prijavil na razpis Mreža raziskovalne umetnostne in kulture. Na voljo je devet milijonov evrov evropskih in državnih sredstev, ki jih bodo za multimedijske projekte razdelili dvema zavodoma.

Poznič je zato, preden se je predstavil članom odbora, prebral izjavo, v kateri je poudaril, da se bo, če bo potrjen za ministra, takoj izločil iz vseh postopkov, ki v zvezi s tem potekajo na ministrstvu.

Kolikor mu je znano, je ministrstvo za kulturo tudi na komisijo za preprečevanje korupcije poslalo zaprosilo za usmeritve, kako ravnati ob njegovi morebitni potrditvi. Izrazil je prepričanje, da je pred končno odločitvijo glede konflikta interesov treba počakati na odgovor komisije, ter zagotovil, da bo v celoti upošteval njeno mnenje in ravnal v skladu z njenimi usmeritvami.

Sam ponudil kandidaturo za ministra
Poznič je na novinarski konferenci ob predstavitvi povedal, da je sam ponudil kandidaturo za ministra, saj želi nadaljevati delo nekdanjega ministra Dejana Prešička.

Poznič, za zdaj še direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, je že zatrdil, da ni tiste sorte, ki bi povzdigoval glas, saj z argumenti lahko rešujejo težave in potegnejo voz naprej.

Festival novomedijske kulture Speculum Artium
V Trbovljah je sicer vzpostavil novo vizijo mesta skozi sintagmo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM), v okviru katere se združujejo kreativni potenciali ožje in širše skupnosti ter se povezujejo v globalne trende na področju novih medijev. Glavna manifestacija tega povezovanja je festival novomedijske kulture Speculum Artium.