Karpo Godina je že dolgo in še vedno vzor generacijam filmskih ustvarjalcev, z izvirnim pristopom k obdelavi resnih tem pa je, z le njemu lastno ironijo, uspel približati svoja dela tudi širšemu gledalstvu. Foto: BoBo
Karpo Godina je že dolgo in še vedno vzor generacijam filmskih ustvarjalcev, z izvirnim pristopom k obdelavi resnih tem pa je, z le njemu lastno ironijo, uspel približati svoja dela tudi širšemu gledalstvu. Foto: BoBo
Jani Virk, katerega romane, kratke zgodbe, pesmi, eseje, scenarije in premišljevanja odlikujeta osebni pogum in brezkompromisnost. Foto: BoBo
Župančičeve nagrade

Nagrado za življenjsko delo za leto 2018 je prejel filmar Karpo Godina, za ustvarjanje v zadnjih dveh letih pa Jani Virk, EnKnappGroup ter Nataša in Ravil Sultanov.

Karpo Godina – eden največjih slovenskih umetnikov s področja filma
V obrazložitvi nagrade za življenjsko delo so zapisali, da je Godina eden največjih slovenskih umetnikov s področja filma. O tem pričajo nepregledno število njegovemu delu posvečenih retrospektiv po vsem svetu, nagrade z mnogih najpomembnejših evropskih in svetovnih festivalov ter stalno uvrščanje njegovih del na mednarodne lestvice največjih in izjemnih del v zgodovini filmske umetnosti.

Ob tem je že dolgo in še vedno vzor generacijam filmskih ustvarjalcev, z izvirnim pristopom k obdelavi resnih tem pa je, z le njemu lastno ironijo, svoja dela uspel približati tudi širšemu gledalstvu. Sled je pustil v kinematografijah nekdanje države, kot direktor fotografije je sodeloval z največjimi režiserji na tem območju in soustvaril njihova prelomna dela, zaznamoval je tudi slovensko gledališče.

Osebni pogum in brezkompromisnost Janija Virka
Župančičevo nagrado za ustvarjanje v zadnjih dveh letih je prejel pisatelj, pesnik, prevajalec in urednik v kulturnem in umetniškem programu na RTV Jani Virk, katerega romane, kratke zgodbe, pesmi, eseje, scenarije in premišljevanja odlikujeta osebni pogum in brezkompromisnost. Ne v smislu, da bi z avtorsko vehementnostjo zagovarjal prevzete moralne norme in filozofska stališča, nasprotno, njegov pogum je v tem, da spodmika temelj sleherni enoumnosti, dogmatični resnici in družbeni ideologiji, je zapisano v obrazložitvi.

Edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji
Nagrado je prejela tudi mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil priznani slovenski koreograf in plesalec Iztok Kovač in ki od leta 2009 domuje v Španskih borcih. Zavzema osrednje mesto na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča. Edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji je vzpostavil visoke produkcijske standarde ter celovito profesionalno obravnavo sodobne plesne umetnosti.

Cirkus Buffeto – vesel slovenski kulturni prostor
Nagrajenca, zakonca Nataša in Ravil Sultanov, sta s svojim cirkusom Buffeto in znanjem cirkuške umetnosti ustvarila bolj sodoben in vesel slovenski kulturni prostor ter Ljubljano umestila na svetovni zemljevid tega kulturnega področja. Postavila sta številne avtorske predstave in uvedla cirkuški festival, ki je v mesto pripeljal najboljše klovne.

Nagrade je ob 19. uri podelil ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je pol ure pred podelitvijo srečal z nagrajenci v ateljeju Stojana Batiča v Švicariji, ti pa se bodo tudi vpisali v spominsko knjigo Ljubljane.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel skladatelj Jakob Jež.

Župančičeve nagrade