Skladatelj in akademik Lojze Lebič bo prejel letošnjo Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Foto: burger.si
Skladatelj in akademik Lojze Lebič bo prejel letošnjo Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Foto: burger.si
Primož Bezjak
Primož Bezjak je rojen leta 1977 v Mariboru. Na AGRFT-ju je končal študij dramske igre. Dejaven je na področju gledališča, filma in televizije. Posebej izstopa njegovo sodelovanje z gledališko skupino Betontanc. Foto: MMC RTV SLO
Župančičevo nagrado bosta prejela tudi plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek, ki sta v avtorskem projektu Duet 012 skozi sodobni ples spregovorila o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi.
Župančičevo nagrado bosta prejela tudi plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek, ki sta v avtorskem projektu Duet 012 skozi sodobni ples spregovorila o svoji skupni umetniški in intimni zgodbi. Foto: Miha Fras
Dvorana Stožice
Arhitekturni biro Sadar+Vuga prejme Župančičevo nagrado za športno dvorano v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

V Slovenskem mladinskem gledališču je ljubljanski župan podelil Župančičeve nagrade. Priznanje za življenjsko delo, ki ga MOL podeljuje za izjemne stvaritve na področju kulture, letos prejme skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič.

Za svoje dveletno ustvarjanje so nagrade prejeli Primož Bezjak, Rosana Hribar in Gregor Luštek ter arhitekturni biro Sadar+Vuga.

Glasba med silovitostjo in zadržanostjo
Mestna občina Ljubljana (MOL) Župančičevo nagrado podeljuje ustvarjalcem, ki s svojimi izjemnimi stvaritvami na področju kulture pomembno oblikujejo kulturno življenje v MOL-u. Namenjena je tudi tistim, ki so prejeli mednarodno priznanje ali se kako drugače uveljavili v tujini, nagrajenci pa so le z območja MOL-a.

Akademik Lojze Lebič, trikratni nagrajenec Prešernovega sklada in prejemnik Prešernove nagrade, je eden najpomembnejših skladateljev, ki komponira za vse vrste zasedb. Kot glasbeni pedagog je bil Lebič od leta 1972 profesor dirigiranja in metodike dela v ansamblih na Pedagoški akademiji v Ljubljani, od leta 1986 do upokojitve leta 1998 pa redni profesor za glasbeno teoretske predmete na Muzikološkem oddelku Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Med drugim je avtor odmevnega učbenika Osnove glasbene umetnosti.

Lebičeva glasba je razpeta med zvočno silovitostjo in meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo ter zaverovanostjo v dediščino slovenske in drugih preteklih kultur, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Umetniška in intimna zgodba plesalcev
Igralec Primož Bezjak je kot stalni član ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v preteklem dveletnem obdobju opozoril nase z več umetniško zrelimi igralskimi stvaritvami. Bezjak je po oceni strokovne žirije celovit umetnik, igralec, plesalec, koreograf in režiser, ki vedno avtorsko zaznamuje predstave.

Plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek sta v produkciji Plesnega teatra Ljubljana ustvarila presunljiv avtorski projekt Duet 012, v katerem po uvodnem plesnem filmu prepleteta plesne stile in tehnike ter skozi sodobni ples spregovorita o skupni umetniški in intimni zgodbi. Umetnika že več kot desetletje pomembno sooblikujeta dogajanje na slovenski sodobni plesni in gledališki sceni. Njuni avtorski, plesni, gledališki in koreografski projekti ju uvrščajo med najvidnejše slovenske plesne ustvarjalce, so zapisali v utemeljitvi Župančičeve nagrade.

Nagrajen "igrivi športni palazzetto"
Arhitekturni biro Sadar+Vuga prejme nagrado za športno dvorano v Stožicah, ki je, kot piše v obrazložitvi, "igrivi športni palazzetto, prekrit z lahkotno ovalno kupolo, ki sloni na vitkem jeklenem paličju". Po mnenju žirije je dvorana prvi monumentalni urbani simbol iz časa samostojne države.

Letošnjo komisijo za najvišja priznanja ljubljanske občine za stvaritve na področju umetnosti in kulture so sestavljali Milček Komelj, Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Jurij Meden, Tomaž Toporišič, Gregor Pompe in Vojko Vidmar. Župančičeve nagrade bo na junijski slovesnosti podelil ljubljanski župan Zoran Janković.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel teatrolog, kritik in književnik Vasja Predan, za ustvarjanje v preteklih dveh letih pa so nagradili glasbenika Milka Lazarja, pisatelja in urednika Slavka Pregla ter dramatika in režiserja Matjaža Zupančiča.